«Πολλοί άνθρωποι στην ανατολική Γερμανία εργάζονται σε τυπικές βιομηχανίες με χαμηλούς μισθούς και οι μεγάλες μεταποιητικές εταιρείες που πληρώνουν καλά, δεν εκπροσωπούνται εδώ», λέει ο Jannik Nauerth από το Παράρτημα της Δρέσδης του Ινστιτούτου ifo.
Σήμερα, 33 χρόνια μετά την επανένωση, οι εργαζόμενοι στα ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας (με εξαίρεση το Βερολίνο), κερδίζουν κατα μέσο όρο περίπου 15% λιγότερο, από τους συναδέλφους τους στη δυτική Γερμανία.
«Γι' αυτό οι προτάσεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, που βλέπουν την επέκταση της κάλυψης των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε περισσότερες εταιρείες ως τρόπο μείωσης του μισθολογικού χάσματος, δεν βοηθούν καθόλου», προσθέτει ο Joachim Ragnitz του ifo Dresden.
«Μένει να δούμε αν η πρόσφατη άφιξη της Tesla και άλλων μεγάλων εταιρειών στην ανατολική Γερμανία, μπορεί να κλείσει το μισθολογικό χάσμα μακροπρόθεσμα».
Οι εργαζόμενοι στη δυτική Γερμανία κέρδιζαν κατά μέσο όρο 31,40 ευρώ την ώρα το 2022, ενώ οι εργαζόμενοι στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας (εκτός από το Βερολίνο) κέρδιζαν μόνο 26,60 ευρώ την ώρα.
«Η ανάλυσή μας, δείχνει ότι περίπου τα δύο τρίτα του μισθολογικού χάσματος μπορούν να εξηγηθούν από διαρθρωτικές διαφορές μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής Γερμανίας», λέει ο Ragnitz, συνεχίζοντας: «Πολλές εταιρείες δεν δεσμεύονται από συλλογικές συμβάσεις, επειδή για αυτές τα μειονεκτήματα υπερτερούν των πλεονεκτημάτων.
Γι' αυτ'ο τον λόγο, τα συνδικάτα και οι εργοδότες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι συλλογικές συμβάσεις θα λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τα χαρακτηριστικά που αφορούν τις μικρές εταιρείες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr