Αυτό αντικατοπτρίζει τους τομείς προτεραιότητας για ενισχυμένο έλεγχο από την άποψη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που εντόπισε το ESRB κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, οι επιλογές πολιτικής που παρουσιάζονται ενδέχεται να ισχύουν και για άλλους τύπους αμοιβαίων κεφαλαίων, με ευπάθειες παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στα εταιρικά κεφάλαια χρέους και τα αμοιβαία κεφάλαια ακίνητης περιουσίας.
Το ESRB χαιρετίζει την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα επενδυτικά κεφάλαια. Η συμφωνία παρέχει τη βάση για την εφαρμογή ευρύτερων θεμάτων συστημικού κινδύνου στη ρύθμιση των επενδυτικών κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τις προηγούμενες προτάσεις του ESRB, πολλές νέες διατάξεις θα ενισχύσουν το ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο για τα επενδυτικά κεφάλαια από την άποψη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ειδικότερα, το ESRB χαιρετίζει το γεγονός ότι η προσωρινή συμφωνία προβλέπει αυξημένη διαθεσιμότητα και συνεπή χρήση εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας (LMTs) για τους διαχειριστές κεφαλαίων.
Καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι η ανθεκτικότητα των επενδυτικών κεφαλαίων με μεγάλα ανοίγματα σε εταιρικά χρέη και ακίνητα θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω με την προσαρμογή ορισμένων από τα εργαλεία πολιτικής που υπάρχουν ήδη στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Αυτά περιλαμβάνουν στενότερη ευθυγράμμιση μεταξύ των όρων εξαγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων και της επενδυτικής στρατηγικής, τη χρήση LMT κατά της απομείωσης και καλύτερη ετοιμότητα για ανάγκες σε μετρητά που προκύπτουν από margin ή/και collateral calls σε συναλλαγές παραγώγων και repos.
Επιπλέον, η ανάπτυξη νέων εργαλείων ενδέχεται να αυξήσει την ανθεκτικότητα των επενδυτικών κεφαλαίων και, κατά συνέπεια, να ωφελήσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτά τα νέα εργαλεία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια προσέγγιση περιορισμού της ρευστότητας και την ανάπτυξη ενός εκ των προτέρων μέσου πολιτικής με στόχο τον μετριασμό της συσσώρευσης κινδύνου ρευστότητας. Το ESRB θα εξετάσει επίσης το ρόλο των αρχών στην εφαρμογή ορισμένων εργαλείων πολιτικής για την αντιμετώπιση κραδασμών που προκαλούνται, μεταδίδονται ή ενισχύονται από τη συλλογική δράση επενδυτικών κεφαλαίων.
Όσον αφορά το μέλλον, το ESRB θα συνεχίσει το έργο του σε δύο βήματα, τα οποία παρατίθενται παρακάτω:
Πρώτον, τα επόμενα χρόνια το ESRB θα επικεντρωθεί στην προσαρμογή των εργαλείων που είναι διαθέσιμα στο ρυθμιστικό πλαίσιο για την καλύτερη αντιμετώπιση των κινδύνων στο εταιρικό χρέος και τα επενδυτικά κεφάλαια σε ακίνητα. Αυτό θα είναι επωφελές τόσο για τη μεταφορά των αναθεωρημένων οδηγιών στο εθνικό δίκαιο από τις εθνικές αρχές όσο και για την ανάπτυξη των σχετικών πράξεων ΕΕ επιπέδου 2 και επιπέδου 3.
Δεύτερον, μεσοπρόθεσμα θα αξιολογήσει την ανάγκη για περισσότερα εργαλεία σχετικά με τη μείωση του συστημικού κινδύνου. Αυτή η μεσοπρόθεσμη εργασία θα ενημερώσει τυχόν μελλοντικές αναθεωρήσεις του ρυθμιστικού πλαισίου για τα επενδυτικά κεφάλαια, με τέτοιες αναθεωρήσεις να αναμένονται 60 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του αναθεωρημένου πλαισίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr