Ενώ φαίνεται ότι οι ρωσικές στρατιωτικές ομάδες προμηθειών και παραπληροφόρησης έχουν συγκεντρώσει περίπου 4,2 εκατομμύρια δολάρια, συγκριτικά μικρότερα από τα πάνω από 212 εκατομμύρια δολάρια της Ουκρανίας, έρευνα της εταιρείας ανάλυσης blockchain Elliptic ανακάλυψε ότι η χώρα έχει στην πραγματικότητα συγκεντρώσει έως και 20 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα.
Η Elliptic έκανε τις ανακαλύψεις αφού οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εντόπισαν και επέβαλλαν κυρώσεις σε νέους Ρώσους χρηματοδότες. Μια βαθύτερη ανάλυση έδειξε ότι τα μισά από τα κεφάλαια που δωρίστηκαν προέρχονταν από οντότητες που βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Περισσότερο από το 80% των κεφαλαίων από τις υπό κυρώσεις φιλορωσικές οντότητες εντοπίστηκαν σε κεντρικά ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης, δείχνοντας ότι ήταν ο πιο κοινός προορισμός για τα περιουσιακά στοιχεία. Εκτός από τις κεντρικές πλατφόρμες, οι οντότητες ασχολήθηκαν επίσης με πρωτόκολλα αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi), συμπεριλαμβανομένων «γεφυρών» μεταξύ αλυσίδων (cross-chain bridges), υπηρεσιών NFT και αποκεντρωμένων ανταλλαγών (DEX).
Μεταξύ των οντοτήτων που έχουν επιβληθεί κυρώσεις είναι άτομα και ομάδες που έχουν ασπαστεί την κρυπτογράφηση για διάφορους λόγους. Ορισμένοι βλέπουν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ως πηγή συγκέντρωσης κεφαλαίων και άλλοι ως κίνητρο. Για παράδειγμα, ο Alexander Zhuchkovsky που βρίσκεται στη λίστα των ατόμων στα οποία έχουν επιβάλλει κυρώσεις οι ΗΠΑ προώθησε σε μεγάλο βαθμό το πρότζεκτ Terricon NFT με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τη ρωσική πολεμική προσπάθεια. Ωστόσο, η αγορά NFT OpenSea διέγραψε τη συλλογή πριν προλάβει να συγκεντρώσει χρήματα.
Από την άλλη πλευρά, ανώτεροι αξιωματούχοι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ αποκάλυψαν ότι επιβραβεύουν πληροφορίες σχετικά με θέσεις του ουκρανικού στρατού με Βitcoin. Η Task Force Rusich, που βρίσκεται επίσης στη… μαύρη λίστα, πρότεινε επίσης στους υποστηρικτές της να θάψουν νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες και να απαιτήσουν Bitcoin από τις οικογένειές τους σε αντάλλαγμα για πληροφορίες σχετικά με τη θέση των σορών τους!
Παρακάμπτουν τις κυρώσεις, αλλά κινδυνεύουν με νέες
Ενώ οι χώρες παγκοσμίως έχουν αυστηροποιήσει τις κυρώσεις τους σε βάρος φιλορώσων ιδιωτών και οντοτήτων που συγκεντρώνουν χρήματα για την απόκτηση στρατιωτικού εξοπλισμού, υποτιθέμενες ανθρωπιστικές ομάδες έχουν κυκλοφορήσει πορτοφόλια δωρεών κρυπτογράφησης, στα οποία συνδράμουν και άτομα που βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων.
Ένα παράδειγμα είναι η Ρωσική Ανθρωπιστική Αποστολή (ROM), η οποία ζητά δωρεές σε κρυπτονομίσματα μέσω των πορτοφολιών του Ρώσου μαχητή Evgeny Poddubny, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ουκρανία. Η Elliptic διαπίστωσε ότι ο Poddubny λαμβάνει κεφάλαια από πλατφόρμες που υπόκεινται σε κυρώσεις και εγκληματικές πλατφόρμες όπως οι αγορές darknet Hydra και Shkaf, Garantex Exchange και Bitzlato Exchange.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr