Η αποτυχία πολλών μεγάλων περιφερειακών τραπεζών ανέδειξε τι μπορεί να συμβεί όταν οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να χειριστούν τις απώλειες τίτλων, στα χαρτιά ή με άλλο τρόπο, που προκλήθηκαν από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς η Fed «έσφιξε» τη νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.
Εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί επίμονος και η Fed χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, είπε ο Kashkari, θα μπορούσαν να ξαναεμφανιστούν πιέσεις σε ορισμένες τράπεζες, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να κάνει μια δύσκολη επιλογή μεταξύ της καταπολέμησης του πληθωρισμού και της υποστήριξης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
«Ο αγώνας των κεντρικών τραπεζών, να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο και να διατηρήσουν τις προσδοκίες, πρέπει να πετύχει», είπε ο Kashkari σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι τα επιτόκια ίσως χρειαστεί να αυξηθούν κι άλλο. «Ένας τρόπος, με τον οποίο οι εποπτικές αρχές θα μπορούσαν να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες είναι προετοιμασμένες, είναι να εκτελέσουν νέα stress tests απέναντι στον υψηλό πληθωρισμό για να εντοπίσουν τις τράπεζες που βρίσκονται σε κίνδυνο και να μεγιστοποιήσουν τα μεμονωμένα κεφαλαιακά ελλείμματα».
Προς το παρόν οι αγορές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί αρκετά γρήγορα, σημείωσε ο Kashkari, και εάν όντως μειωθεί, η αξία των τραπεζικών τίτλων πιθανότατα θα ανέβει, ενισχύοντας αυτόματα τους τραπεζικούς ισολογισμούς και μειώνοντας το άγχος.
Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει πεισματικά υψηλός, πάνω από το διπλάσιο του στόχου 2% της Fed, σημείωσε. Εάν εδραιωθεί, «τα επιτόκια ίσως χρειαστεί να ανέβουν υψηλότερα», είπε, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει την αξία των τραπεζικών συμμετοχών (holdings), να οδηγήσει σε στασιμότητα ή ύφεση και ενδεχομένως να προκαλέσει φυγή καταθέσεων από τράπεζες που θεωρούνται λιγότερο ικανές να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr