Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσήλθε στη Σύνοδο με δύο αιτήματα. Να πάρει τα F-16 από τις ΗΠΑ και να λάβει από την ΕΕ υποσχέσεις σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Με την άρση του βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία πήρε τα ανταλλάγματα που ήθελε, αλλά πρέπει να δείξει καλό πρόσωπο για να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα.
Για το λόγο αυτό καλλιεργεί καλό κλίμα και με την Ελλάδα, γεγονός που ήταν φανερό και στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αμέσως μετά, μίλησε δημόσια για τις σχέσεις με την Ελλάδα και δεσμεύθηκε πως ποτέ δεν θα κάνει χρήση μαχητικών εναντίον της.
«Ποτέ δεν χρησιμοποιήσαμε τα μαχητικά κατά της Ελλάδας και ούτε θα το κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ εστίασε στην ανάπτυξη ενός θετικού κλίματος με την Αθήνα.
Από την ελληνική πλευρά το θετικό κλίμα επιβεβαιώνεται και επισημαίνεται πως "συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη".
Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.
Πρωτοφανές είναι το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και η τουρκική προεδρία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση μετά το πέρας της συνάντησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr