Όπως αναφέρει, μετά από μια απροσδόκητα ισχυρή οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του COVID-19, η ΕΕ αντιμετωπίζει τώρα το δύσκολο έργο να μειώσει τον πληθωρισμό – που προκλήθηκε κυρίως από τις απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων το 2022 – διατηρώντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς όπως η πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις.
Υπογραμμίζεται ότι, η οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ μειώθηκε από τα μέσα του 2022 και σχεδόν σταμάτησε, ενώ η ζώνη του ευρώ υπέστη μια ήπια τεχνική ύφεση. Ταυτόχρονα, το 2022, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ΕΕ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει μετρηθεί ποτέ, στο 9,2%, υπερτριπλάσιο από το επίπεδο του 2021 του 2,9%.
Οι κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε πρωτοφανείς αυξήσεις επιτοκίων – που αναφέρεται ως «σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής». Αυτή η προσέγγιση αρχίζει να δείχνει την επίδρασή της στον πληθωρισμό, με τα στοιχεία του Μαΐου 2023 να δείχνουν πτώση στο 7,1%, από 8,1% τον Απρίλιο.
Ωστόσο, τονίζεται, η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής έχει επιδεινώσει τις συνθήκες χρηματοδότησης, ενώ έχει αυξήσει τις εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και μειώνει την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, οι αγορές εργασίας έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικές, με τα ποσοστά ανεργίας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, υπογραμμίζοντας μια ρεκόρ στενής αγοράς εργασίας. Αυτό δείχνει μια συσσώρευση μισθολογικής πίεσης, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι τα εταιρικά κέρδη έχουν συμβάλει περισσότερο από το ήμισυ των πρόσφατων εγχώριων πιέσεων στις τιμές.
Μετά την επίτευξη ιστορικής κορύφωσης το 2020, τα επίπεδα του δημόσιου χρέους – που ορίζονται ως ο λόγος χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) – μειώθηκαν σημαντικά στην πλειονότητα των κρατών μελών και κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την ΕΕ.
Οι οικονομικές προοπτικές δείχνουν αρκετούς αλληλένδετους κινδύνους, όπως οι επιπτώσεις της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής σε συνδυασμό με αυστηρότερες μακροοικονομικές πολιτικές που θα μπορούσαν να αυξήσουν τα τρωτά σημεία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι απαντήσεις πολιτικής χρειάζονται προσεκτική βαθμονόμηση, καθώς ο συντονισμός των πολιτικών στην ΕΕ παραμένει περιορισμένος.
Ολόκληρο το Ενημερωτικό Έγγραφο στ’ αγγλικά ΕΔΩ
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr