Πρόσφατη «δραστηριότητα» του, η υποβολή γραπτής ερώτησης στην Κομισιον, στις 16 Μαιου 2023, για συγκεκριμένες παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και για την επιδίωξή της, να επιτύχει ναυτική κυριαρχία και εδραίωση των παράνομων διεκδικήσεων της «Γαλάζιας Πατρίδας», που περικλείουν και την κυπριακή ΑΟΖ!
Στην απάντηση, ωστόσο, που μόλις χθες, έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μπορέλλ, δεν υπάρχει ούτε λέξη, για το τι πρόκειται να πράξει η Κομισιόν για τα καταγγελόμενα, παρά μόνον οι γνωστές γενικότητες, που «χαϊδεύουν» ουσιαστικά την Τουρκία!
Στην ερώτησή του ο ελληνας ευρωβουλευτής, είχε αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι:
-Τούρκοι υποθαλάσσιοι καταδρομείς και μονάδες της τουρκοκυπριακής ακτοφυλακής πραγματοποίησαν κοινούς ελιγμούς στα ύδατα στα κατεχόμενα εδάφη που αποτελούνταν από προσομοίωση επιχείρησης VBSS για τη σύλληψη και την κατάσχεση ενός εμπορικού σκάφους.
-Μέλη της Ειδικής Δύναμης Δράσης, που ανήκουν στη Διοίκηση των Τουρκικών Δυνάμεων Ασφαλείας των Κατεχόμενων Εδαφών, συνεργάστηκαν με μονάδες τουρκοκυπριακής ακτοφυλακής στο πλαίσιο του κοινού ετήσιου εκπαιδευτικού τους προγράμματος.
-Η άσκηση είναι ξεκάθαρα η απάντηση της Τουρκίας σε οποιαδήποτε προσπάθεια σκάφους Total ή Chevron να πραγματοποιήσει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
-Η Chevron και η Total σχεδιάζουν πράγματι να επιταχύνουν την εξόρυξη από το κοίτασμα φυσικού αερίου Αφροδίτη, το οποίο βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ και περιέχει περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
-Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει ότι θα αντιδράσει σθεναρά καθώς επιδιώκει τη ναυτική κυριαρχία και την εδραίωση των παράνομων διεκδικήσεων της «Γαλάζιας Πατρίδας», που περικλείουν και την κυπριακή ΑΟΖ.
Ρωτούσε, λοιπόν, την Κομισιόν πώς σκοπεύει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΕΕ στην περιοχή και τα δικαιώματα γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ από τον τουρκικό επεκτατισμό.
Ακολουθει ολόκληρη η γενικολογη απάντηση του Επιτρόπου...
Απάντηση του Ύπατου Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου Borrell εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 4.7.2023
Ο πρωταρχικός στόχος του Προγράμματος Βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου.
Χρηματοδοτεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στήριξη της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα, φέρνει τους Τουρκοκύπριους πιο κοντά στην ΕΕ χρηματοδοτώντας υποτροφίες για σπουδές στην ΕΕ και επιδιώκει να προετοιμάσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα οικονομικά, κοινωνικά και από άποψη ΕΕ πρότυπα για την επανένωση.
Πολλές από τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ ωφελούν και τις δύο κοινότητες, όπως η αποκατάσταση πολιτιστικών μνημείων μέσω της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η αναζήτηση αγνοουμένων από την Επιτροπή Αγνοουμένων.
Η ΕΕ έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Θα συνεχίσει να καλεί (sic) την Τουρκία να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών.
Η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας στην έναν βιώσιμο τρόπο.
Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο της ΕΕ.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr