Σχολιάζοντας την ανταρσία Πριγκόζιν και όσα ακολούθησαν ο κ. Τσούκαλης είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα: «Το να κάνει όλα αυτά τα πράγματα και να καταλήγει στο τέλος σε μια συμβιβαστική συμφωνία, που δεν τιμωρείται προς το παρόν τουλάχιστον, πρέπει να σημαίνει ότι δεν είναι μόνο μερικές χιλιάδες μισθοφόροι, αλλά ότι έχει και άλλα ερείσματα ή στο στρατό ή στην κοινωνία ή και στα δύο. Δηλαδή δεν μπορώ να φανταστώ αλλιώς τη μεταχείριση που είχε από το καθεστώς Πούτιν, μετά την απόφασή του να οδεύσει προς τη Μόσχα», είπε και πρόσθεσε:
«Σίγουρα η αμφισβήτηση του καθεστώτος δεν μπορούσε να είναι πιο έντονη και πιο ηχηρή».
Με βάση τα παραπάνω εκτίμησε πως ο Πούτιν έχει τραυματιστεί ως προς την εικόνα του εντός και εκτός συνόρων.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, δηλαδή, όταν δέχεται ο αρχηγός ενός κράτους μια τέτοια αμφισβήτηση, να πηγαίνουν μερικές χιλιάδες στρατιώτες να οδεύουν προς την πρωτεύουσά του και καταλήγει σε αυτού του είδους τη συμβιβαστική συμφωνία, δεν λες ότι ελέγχει και τόσο πολύ τη χώρα. Πρέπει να αισθάνεται ευάλωτος όταν αναγκάζεται να κάνει τέτοιους συμβιβασμούς. Πόσο ευάλωτος είναι και ποια θα μπορούσε να είναι μια πιθανή διάδοχη λύση, νομίζω κανείς δεν το ξέρει» ανέφερε ο κ. Τσούκαλης. «Δεν κρατάει τα ηνία όπως νομίζαμε ή μερικοί ήθελαν να νομίζουν μέχρι πρόσφατα. Σίγουρα όχι. Σίγουρα αισθάνεται ευάλωτος, γι‘ αυτό αναγκάζεται να κάνει συμβιβασμούς, που είναι ουσιαστικά ταπεινωτικοί. Γι’ αυτό πιστεύω ότι ίσως ζούμε, πιθανόν ζούμε την αρχή του τέλους. Αλλά, αυτή είναι μια διαδικασία που θα πάρει πάρα πολύ καιρό και η οποία επίσης είναι απίστευτα επικίνδυνη διότι αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα που έχει ένα τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο. Δηλαδή μόνο που το σκέφτεται κανείς, τι πιθανές συνέπειες μπορεί να έχει μια αστάθεια στη Ρωσία εσωτερικά, χάνει τον ύπνο του, το λιγότερο» προσέθεσε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.
«Να θυμηθούμε ποια είναι η εικόνα του Πούτιν, του στιβαρού ηγέτη εδώ και πολλά χρόνια, ο οποίος κρατάει τη Ρωσία ενωμένη. Αυτός ο στιβαρός ηγέτης, η εξουσία του, πλέον αμφισβητείται με απίστευτο τρόπο» σημείωσε ο κ. Τσούκαλης.
Ερωτηθείς, εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επηρεαστεί με κάποιο τρόπο από τις εξελίξεις στη Ρωσία, ο κ. Τσούκαλης, επισήμανε πως από τη μια, όταν υπάρχουν αυτές οι ανταρσίες εντός του ρωσικού στρατού που είναι χωρισμένος σε κομμάτια, οπωσδήποτε δίνονται μεγαλύτερες δυνατότητες στους Ουκρανούς.
«Από την άλλη όμως, όταν ένας γερά οπλισμένος και εν μέρει παραληρηματικός ηγέτης στριμώχνεται στη γωνία και είναι βαριά οπλισμένος, δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσει. Διότι η Ρωσία δεν έχει τελειώσει από όπλα ούτε από στρατιώτες. Και ξέρουμε επίσης, ότι υπάρχει και ένα πολύ έντονα εθνικιστικό στοιχείο μέσα στη ρωσική κοινωνία που είναι και αποτέλεσμα όλης της προπαγάνδας που έχει γίνει εντός της χώρας. Άρα και γι’ αυτό πιθανολογώ ότι αυτά που έλεγε ο Πριγκόζιν σε αρκετούς Ρώσους, πιθανόν ακουγόντουσαν πολύ σωστά, όταν έκανε κριτική στη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία και τον τρόπο που χειρίζεται τον πόλεμο στην Ουκρανία» ανέφερε ο κ. Τσούκαλης.
Επιπλέον, σημείωσε πως στην περίπτωση που, όπως είχε ακουστεί τις προηγούμενες, ημέρες, ο Ρώσος Πρόεδρος, τελικά έδιωχνε και τους ανθρώπους που κατηγορούσε ο Πριγκόζιν ως ανεπαρκείς, ανίκανους ή διεφθαρμένους ή και όλα αυτά μαζί, τότε θα σήμαινε πως «το πράγμα έχει προχωρήσει πολύ».
Τόνισε ακόμα, ότι μια ενδεχόμενη ανατροπή του Πούτιν μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις. «Η διάδοχη κατάσταση μπορεί να είναι πολύ χειρότερη» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη» την κατάσταση. «Από την αρχή αισθανόμουν ότι με την εισβολή στην Ουκρανία, εκτός του ότι είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει, είναι και πάρα πολύ επικίνδυνο ευρύτερα και συνεχίζω να το πιστεύω και συνεχίζω να φοβάμαι» ανέφερε.
Όσο για τα σενάρια έκβασης του πολέμου στην Ουκρανία, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα μέχρι σήμερα, ο κ. Τσούκαλης, σημείωσε πως εκτός εάν υπάρξει πλήρης κατάρρευση, φαίνεται πολύ δύσκολο να υπάρξει κάποια πολιτική ηγεσία στο Κρεμλίνο που να μπορεί να δεχθεί για παράδειγμα, την απώλεια της Κριμαίας, που έχει στρατηγική σημασία για τους Ρώσους γιατί εκεί ελλιμενίζεται ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Επιπλέον, είπε «όπως είναι τα πράγματα και έτσι όπως έχει εξελιχθεί ο πόλεμος, ποια δυτική χώρα θα βγει να πει στον Ζελένσκι, ότι, υπόγραψε μία συμβιβαστική λύση και μία εκεχειρία που δεν θα σου δίνει όλα τα εδάφη; Ποιος θα τολμήσει να το πει;».
«Είναι δηλαδή ένα αδιέξοδο, εκτός εάν υπάρξουν ριζικές αλλαγές. Μία ριζική αλλαγή είναι να καταρρεύσει το σύμπαν στη Ρωσία, αυτό είναι δύσκολο να το φανταστώ, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται. Η άλλη ριζική αλλαγή θα είναι στις εκλογές του 2024, αν ο πόλεμος τραβήξει μέχρι τότε, να έρθουν οι Ρεπουμπλικάνοι στην εξουσία στην Ουάσινγκτον και να πουν ότι δεν είμαστε πολύ διατεθειμένοι πλέον να χρηματοδοτούμε και να στηρίζουμε την Ουκρανία, οπότε τότε αλλάζουν πάλι ριζικά τα δεδομένα. Υποψιάζομαι ότι η πιο πιθανή λύση, εκτός από τις ριζικές ανατροπές, είναι ένα είδος εκεχειρίας, που είναι πάνω στη βάση ενός περίπου στάτους κβο σημερινού, που δεν αναγνωρίζει επίσημα σύνορα ούτε από τη μια πλευρά ούτε από την άλλη» είπε καταλήγοντας ο κ. Τσούκαλης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr