Η διένεξη στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έφτασε σε νέο επίπεδο κλιμάκωσης: ειδικές μονάδες της σερβικής αστυνομίας συνέλαβαν την Τετάρτη (14/06) τρεις Κοσοβάρους αστυνομικούς. Η σερβική αστυνομία ισχυρίζεται ότι οι τρεις αξιωματικοί εισήλθαν παράνομα σε σερβικό έδαφος και συνελήφθησαν εκεί.
Τα μέσα ενημέρωσης του Βελιγραδίου δημοσίευσαν βίντεο και φωτογραφίες που έδειχναν τους τρεις Κοσοβάρους αστυνομικούς πεσμένους στο έδαφος, με δεμένα μάτια και χειροπέδες, ενώ δίπλα τους βρίσκονταν αυτόματα πυροβόλα όπλα και εξοπλισμός ασυρμάτου και πλοήγησης. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας για το Κοσσυφοπέδιο της σερβικής κυβέρνησης, Πέταρ Πέτκοβιτς, αποκάλεσε τους τρεις αστυνομικούς «τρομοκρατική συμμορία».
Σύμφωνα με την DW, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι κατηγόρησε τη Σερβία για απαγωγή και αρνήθηκε ότι οι Κοσοβάροι αστυνομικοί είχαν εισέλθει στη σερβική επικράτεια. Αντιθέτως, η σερβική αστυνομία είχε εισέλθει στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και είχε απαγάγει τους αξιωματικούς. «Πρόκειται για επιθετική ενέργεια και αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση», δήλωσε ο Κούρτι.
Μποϊκοτάζ στις εκλογές
Με τη σύλληψη των τριών αστυνομικών, η αντιπαράθεση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, η οποία διαρκεί εδώ και εβδομάδες, κορυφώνεται. Οι τελευταίες εντάσεις προκλήθηκαν από τις τοπικές εκλογές που μποϊκόταραν οι Σέρβοι κάτοικοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Η κυβέρνηση στην Πρίστινα διέταξε στη συνέχεια τους Αλβανούς δημάρχους να αναλάβουν καθήκοντα. Στις κοινότητες του βορείου Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες κατοικούνται σχεδόν αποκλειστικά από Σέρβους, αυτό προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις με ορισμένα βίαια επεισόδια. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι διαμαρτυρίες κατευθύνονται από το Βελιγράδι με εντολή του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Μεταξύ άλλων, πολλοί στρατιώτες της δύναμης προστασίας του ΝΑΤΟ για το Κοσσυφοπέδιο KFOR τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Μία ημέρα πριν τη σύλληψη των τριών αστυνομικών, η κοσοβάρικη αστυνομία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο είχε συλλάβει έναν άνδρα με το όνομα Μίλουν Μιλένκοβιτς. Ο Μιλένκοβιτς είναι ο ηγέτης της λεγόμενης πολιτοφυλακής που επιτέθηκε κατά των στρατευμάτων της KFOR στα τέλη Μαΐου.
Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας για το Κοσσυφοπέδιο, Πέταρ Πέτκοβιτς, ισχυρίζεται ότι η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου χτύπησε τον Μιλένκοβιτς τόσο άσχημα που χρειάστηκε να τον κρύψει, ώστε τα τραύματά του να μη δουν το φως της δημοσιότητας. Κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί με τους συλληφθέντες Κοσοβάρους αστυνομικούς, τόνισε ο Πέτκοβιτς. Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κούρτι ότι επιδιώκει τη δημιουργία ενός εθνοτικά καθαρού Κοσσυφοπεδίου και την εκδίωξη των Σέρβων.
Σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTS, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι οι αστυνομικοί συνελήφθησαν 1,8 χιλιόμετρα από τα σύνορα, σε έδαφος που ελέγχεται από τις σερβικές αστυνομικές δυνάμεις. «Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι: θέλουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη ή όχι;», ρώτησε ο Βούτσιτς, τονίζοντας πως ο Κούρτι είναι αυτός στα Βαλκάνια που «θέλει να προκαλέσει πόλεμο και σύγκρουση με κάθε κόστος» και όχι το Βελιγράδι.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κούρτι δήλωσε ότι η σύλληψη των τριών Κοσοβάρων αστυνομικών ήταν η εκδίκηση του Βελιγραδίου για τη σύλληψη του Μιλένκοβιτς. «Οι αστυνομικοί συνελήφθησαν 300 μέτρα πίσω από τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου σε κοσοβάρικο έδαφος», όπως δήλωσε. Σε απάντηση, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου διέταξε περιορισμούς στις εισαγωγές αγαθών από τη Σερβία και στην πρόσβαση των σερβικών οχημάτων στο Κοσσυφοπέδιο.
Προοίμιο μίας μεγαλύτερης σύγκρουσης;
Ο Κοσοβάρος δημοσιογράφος Χαλίλ Ματόσι δήλωσε στην DW ότι περιστατικά όπως αυτή η σύλληψη γίνονται σκόπιμα και έχουν πολιτικό υπόβαθρο: «Οι Κοσοβάροι αστυνομικοί κρατήθηκαν όμηροι με εντολή του Βούτσιτς. Όλα αυτά γίνονται επειδή και οι δύο πλευρές ήθελαν να δείξουν ποιος είναι ο ισχυρότερος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ωστόσο, ο δημοσιογράφος επικρίνει επίσης την κυβέρνηση του Κούρτι, προσθέτοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο θα υποστεί σοβαρές συνέπειες εξαιτίας των λανθασμένων πολιτικών του Κούρτι.
Ο Μίοντραγκ Μιλίτσεβιτς, διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης AKTIV από τη βόρεια Μιτρόβιτσα, δηλώνει στη DW ότι φοβάται πως οι πολίτες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα της κλιμάκωσης. «Η σημερινή κατάσταση μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για τις ήδη διαρρηγμένες σχέσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανών», επεσήμανε ο Μιλίτσεβιτς, ο οποίος ασκεί κριτική και στις δύο πλευρές και επισημαίνει ότι ο διάλογος αποτελεί τη μόνη οδό προς την αποκλιμάκωση. Τέλος, προειδοποιεί πως «το όλο θέμα μοιάζει με το προοίμιο μιας μεγαλύτερης σύγκρουσης και θα είμαστε τυχεροί εάν δεν δούμε άμεσες συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr