Η μείωση των ωρών εργασίας κατά το ένα πέμπτο, ενώ οι μηνιαίοι μισθοί παραμένουν αμετάβλητοι, θα ισοδυναμούσε με αύξηση των ωρομισθίων κατά 25%. "Για τις εταιρείες, αυτό θα ήταν οικονομικά βιώσιμο μόνο εάν η παραγωγικότητα των εργαζομένων αυξανόταν αναλόγως - με άλλα λόγια, εάν επρόκειτο να επιτύχουν σε τέσσερις ημέρες αυτό που κάνουν αυτήν τη στιγμή σε πέντε", γράφει ο Fuest στο ifo Viewpoint 249.
Ο ίδιος εκτιμά πως η παραγωγικότητα μπορεί να αυξηθεί εάν οι άνθρωποι εργάζονται λιγότερες ώρες, αλλά δεν θα φτάσουν την παραγωγικότητα της πενθήμερης εργασίας.
Επιπλέον, ο Fuest σημειώνει πως σε μια οικονομία όπως αυτή της Γερμανίας, όπου το εργατικό δυναμικό γίνεται όλο και πιο σπάνιο λόγω της δημογραφικής αλλαγής, φαίνεται παράλογο να μειωθούν οι ώρες εργασίας.
Αντίθετα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι εταίροι συλλογικών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να διαμορφώνουν τις συνθήκες με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύονται τα κίνητρα για την προσφορά εργασίας.
«Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι το βασικό εισόδημα προωθεί λιγότερο τη μερική απασχόληση και περισσότερο την εργασία πλήρους απασχόλησης. Περιλαμβάνει επίσης την περαιτέρω επέκταση της παιδικής μέριμνας, τη μεταρρύθμιση της φορολογίας των συζύγων και τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, ώστε να υπάρχει περιθώριο μείωσης των φόρων και των εισφορών στους μισθούς. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού μπορούν επίσης να μετριαστούν μέσω υψηλότερων μισθών», σημειώνει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr