Συνολικά συμμετέχουν 25 χώρες, 250 υπερσύγχρονα μεταγωγικά και μαχητικά αεροσκάφη 23 ειδών. Οι συνμμετέχοντες είναι 10.000 ενώ 2.000 είναι οι προγραμματισμένες στρατιωτικές πτήσεις.
Η μεγαλύτερη ΝΑΤΟϊκή άσκηση όλων των εποχών, γνωστή με την ονομασία Air Defender 23, υπό την ηγεσία της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας (Λουφτβάφε) ξεκίνησε στις 10 πρωί της Δευτέρας και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Ιουνίου, στον γερμανικό εναέριο χώρο.
Στο διάστημα αυτό, όπως μεταδίδει η DW, θα δεσμεύονται καθημερινά για περισσότερες ώρες, πρωί-μεσημέρι-βράδυ, τρεις αεροπορικές ζώνες: στη βόρεια Γερμανία-Βόρεια Θάλασσα, την ανατολική Γερμανία-Βαλτική Θάλασσα και τη νότια Γερμανία.
Αν και ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2023, ήδη πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ρωσική εισβολή άλλαξε τα δεδομένα, τη σημασία της άσκησης αλλά και τον σχεδιασμό των ασκήσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για ασκήσεις σε πραγματικό χρόνο προσομοίωσης συνθηκών πολέμου, με αμυντικό, αποτρεπτικό χαρακτήρα, όπως άλλωστε επιτάσσει η φύση της νατοϊκής συμμαχίας στη βάση του άρθρου 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου περί ενεργοποίησης της συλλογικής άμυνας, σε περίπτωση που ένα μέλος της Συμμαχίας δεχθεί επίθεση.
«Το έδαφος του ΝΑΤΟ αποτελεί κόκκινη γραμμή»
Όπως δήλωσε στη βορειογερμανικό δίκτυο NDR ο Γενικός Επιθεωρητής της Λουφτβάφε Ίνγκο Γκέρχαρτς: «Με την άσκηση αυτή δείχνουμε ότι το έδαφος του ΝΑΤΟ αποτελεί την κόκκινη γραμμή μας. Ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό αυτής της επικράτειας».
Για άσκηση «ύψιστης σημασίας για την προστασία της Δημοκρατίας» έκανε λόγο η Μαρί -Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, επικεφαλής της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου, ενώ ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους θέλησε να τονίσει την άρτια προετοιμασία της νατοϊκής άσκησης. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε τον αντίκτυπό της στους πολίτες και την εναέρια κυκλοφορία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γεγονός είναι πάντως ότι σύμφωνα με ειδικούς σε περιπτώσεις αντίστοιχων ασκήσεων, πόσο μάλλον αυτής της διάστασης, αναμένονται προβλήματα όπως καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων, τεχνικά προβλήματα ακόμη και κυβερνοεπιθέσεις. Βάσει σεναρίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Πτήσεων αναμένονται έως και 50.000 λεπτά καθυστέρησης τη μέρα σε προγραμματισμένες πτήσεις, ενώ τα μεγάλα γερμανικά αεροδρόμια έχουν εκπονήσει ειδικά σχέδια πτήσεων μέχρι τις 23 Ιουνίου, καθώς και πολλές νυχτερινές πτήσεις κατ’ εξαίρεση.
Στην άσκηση συμμετέχει και η Ελλάδα με μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα οποία θα σταθμεύσουν στη βάση Λέχφελντ της Βαυαρίας. Με τον ίδιο τύπο αεροσκαφών συμμετέχει και η Τουρκία, από τη βάση Σλέσβιχ-Χον της βόρειας Γερμανίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr