Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNBC, ο Bailey σημείωσε ότι «κάποια από την ισχύ του πυρήνα του πληθωρισμού αντανακλά τις έμμεσες επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών της ενέργειας».
«Αλλά αντανακλά επίσης δευτερογενείς επιπτώσεις καθώς οι εξωτερικοί κραδασμοί που έχουμε δει αλληλεπιδρούν με την κατάσταση της εγχώριας οικονομίας». «Καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, αυτές οι δευτερογενείς επιπτώσεις είναι απίθανο να εξαφανιστούν τόσο γρήγορα όσο εμφανίστηκαν», σημείωσε ο ίδιος.
Ο διοικητής της ΒοΕ, σημείωσε ότι η κατάσταση εξελίσσεται σε ένα σπιράλ μισθών-τιμών, δηλαδή στη θεωρία που λέει ότι οι εργαζόμενοι διαπραγματεύονται αυξήσεις μισθών καθώς αυξάνεται ο πληθωρισμός, τροφοδοτώντας υψηλότερη ζήτηση και πιέζοντας τις εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές για να αντισταθμίσουν τα πιο υψηλά έξοδα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί τους εργαζόμενους να απαιτούν υψηλότερους μισθούς για να αντέξουν οικονομικά τα ακριβότερα αγαθά και υπηρεσίες, διαιωνίζοντας τις λεγόμενες «δευτερεύουσες επιπτώσεις».
Ο Bailey είπε ότι η χαλάρωση της αγοράς εργασίας, καθώς οι κενές θέσεις αρχίζουν να μειώνονται, συμβαίνει πιο αργά από ό,τι ανέμενε η κεντρική τράπεζα.
Η BoE βλέπει σημάδια επιβράδυνσης της αύξησης των μισθών, αλλά παρατηρεί ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει αυξημένος, πρόσθεσε ο Bailey, ενώ η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της τράπεζας «συνεχίζει να κρίνει ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό στρέφονται σημαντικά προς τα πάνω».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr