Έτσι, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής σημείωσε τον Απρίλιο πληθωρισμό 8,4% σε μηνιαία βάση, υψηλότερα από τις προβλέψεις 7,5%, φτάνοντας έτσι στο 108,8% σε ετήσια βάση.
Η άνοδος των τιμών έχει ωθήσει 1/4 Αργεντινούς κάτω από το όριο της φτώχειας.
Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Κάρλος Αντράντα, 60χρονος αυτοαπασχολούμενος, «μας μετέτρεψαν σε χώρα ζητιάνων», την ώρα που έψαχνε φθηνά λαχανικά σε λαϊκή αγορά σε προάστιο του Μπουένος Άιρες.
«Σε πιάνει απελπισία επειδή δουλεύεις μια ζωή και (φθάνεις στο σημείο να) δυσκολεύεσαι να αγοράσεις ακόμη και μια ντομάτα ή μια πιπεριά».
Η ταραχώδης οικονομία της Αργεντινής, που ταλανίζεται εδώ και 12 χρόνια από διψήφιο πληθωρισμό, δέχθηκε σοβαρό πλήγμα από τον αντίκτυπο της πρόσφατης ξηρασίας στις εξαγωγές σόγιας, καλαμποκιού αλλά και σιταριού.
Το εθνικό νόμισμα (πέσος) έχασε το 20% της αξίας του σε διάστημα μιας εβδομάδας και τον προηγούμενο μήνα στη μαύρη αγορά η ισοτιμία έφθασε στα 500 πέσο ανά δολάριο.
Οι τιμές των αγαθών ανέβηκαν ακόμη πιο ψηλά, ενώ η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το ΔΝΤ.
Όπως αναφέρουν πολύ Αργεντινοί, για να επιβιώσουν πλέον δε βγαίνουν έξω για φαγητό, δεν πάνε διακοπές, χρησιμοποιούν ελάχιστα κλιματισμό και θέρμανση.
Η φτώχεια, που υποχωρούσε σταδιακά για δυο χρόνια, αυξήθηκε το 2022 και πλέον μαστίζει το 39,2% του πληθυσμού, ή αλλιώς πάνω από 18 εκατομμύρια πολίτες της χώρας.
Στο πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της, η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής προέβλεψε στις αρχές Μαΐου πως ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει φέτος το 126% σε ετήσια βάση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr