Να σημειωθεί ότι τις πρώτες τέσσερις φορές αυτό δεν κατέστη επιτυχές, καθώς ο πρόεδρος Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα αλλά και το συνταγματικό δικαστήριο είχαν ασκήσει ενστάσεις.
Με βάση το πορτογαλικό σύνταγμα, ο αρχηγός του κράτους πρέπει να εγκρίνει το νομοσχέδιο προκειμένου να τεθεί σε ισχύ εντός οκτώ ημερών, αφού επιδοθεί στην προεδρία.
Στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ η ευθανασία είναι ποινικό αδίκημα και επισύρει βαριές ποινές κάθειρξης.
Το 2021, η Ισπανία έγινε μόλις η τέταρτη χώρα που την αποποινικοποίησε, έπειτα από την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα κατέθεσε το αρχικό νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας πριν από τρία χρόνια.
Εκείνη την περίοδο, οι περισσότεροι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κεντροδεξιού PSD, και πολλοί κοινοβουλευτικοί του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος Chega τάχθηκαν κατά της αποποινικοποίησης, παρά τις αυστηρές προϋποθέσεις που προβλέπονταν.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του κ. Κόστα έχει τονίσει επανειλημμένα πως το νομοσχέδιο σκοπό έχει να προσφερθεί «ελευθερία και αξιοπρέπεια» στους ανθρώπους που υποφέρουν, υφίστανται ακραίους πόνους λόγω ασθενειών, και θέλουν να εγκαταλείψουν τη ζωή.
Από την άλλη, η αντιπολίτευση είχε ζητήσει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη χώρα, όπου οι περισσότεροι πολίτες είναι πιστοί καθολικοί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr