Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια σε κάθε μία από τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις της για να καταπολεμήσει την ιστορική άνοδο των τιμών καταναλωτή και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν σηματοδοτήσει περαιτέρω αυξήσεις, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν.
Ωστόσο, η τράπεζα επιβράδυνε τον ρυθμό των αυξήσεων στις 25 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, τη μικρότερη αύξηση από την έναρξη της σύσφιξης τον περασμένο Ιούλιο, υποστηρίζοντας ότι τα προηγούμενα μέτρα εξακολουθούν να λειτουργούν στην οικονομία και ο συνολικός πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το αποκορύφωμά του.
«Με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια για περισσότερο από το αναμενόμενο», δήλωσε ο Κάζιμιρ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας. «Έτσι, η επιβράδυνση του ρυθμού στα 25 bps είναι ένα βήμα που θα μας επιτρέψει να ανεβούμε σταδιακά ψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν αυτό είναι απαραίτητο και δικαιολογείται από τα εισερχόμενα δεδομένα», συμπλήρωσε.
Οι αγορές βλέπουν επί του παρόντος άλλες 40 μονάδες βάσης αυξήσεων στο επιτόκιο καταθέσεων 3,25% της ΕΚΤ, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές αναμένουν πλήρως άλλη μια κίνηση, αλλά είναι διχασμένοι όσον αφορά τα επόμενα βήματα και κάποιοι αναμένουν ακόμη και περικοπές επιτοκίων στις αρχές του 2024.
Αυτό φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις ορισμένων υπευθύνων χάραξης πολιτικής που μιλούν για αυξήσεις επιτοκίων στον πληθυντικό και υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που τα επιτόκια φτάσουν στο αποκορύφωμά τους, θα πρέπει να παραμείνουν εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα.
Η ΕΚΤ βλέπει τον πληθωρισμό να υποχωρεί κάτω από το 3% μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, και στη συνέχεια χρειάζονται σχεδόν δύο ακόμη χρόνια για να υποχωρήσει ξανά στον στόχο της 2%.
Μέρος της ανησυχίας είναι ότι οι υψηλές υποκείμενες πιέσεις τιμών και η σχετικά γρήγορη αύξηση των ονομαστικών μισθών θα διατηρήσουν την ανοδική πίεση στις τιμές για αρκετό καιρό ακόμη.
«Η αύξηση του δομικού πληθωρισμού, η συνεχής αύξηση των μισθολογικών πιέσεων και τα υψηλά περιθώρια κέρδους απαιτούν επαγρύπνηση και επιβεβαιώνουν την ανάγκη να συνεχίσουμε την πορεία μας», δήλωσε ο Κάζιμιρ.
«Ο Σεπτέμβριος θα είναι η νωρίτερη ημερομηνία για να απαντήσουμε πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα μας και εάν ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο», συμπλήρωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr