Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις έξι διαδοχικές συνεδριάσεις της, τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί, για να καταπολεμήσει τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό. Ωστόσο, πολλοί παράγοντες δείχνουν τώρα ότι χρειάζεται αυξημένη προσοχή, είπαν στο Reuters οι πηγές που δεν θέλησαν να κατονομαστούν.
Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή μετά την αστάθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα τον περασμένο μήνα και οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων δεν έχουν ακόμη φανεί στην οικονομία, επομένως χρειάζονται λιγότερες κινήσεις αφού οι προηγούμενες κινήσεις δεν έχουν γίνει ακόμα αισθητές, ανέφεραν οι πηγές.
Πρόσθεσαν ότι η κορύφωση των τιμών είναι πλέον ορατή και ότι αυτό το «τελευταίο μίλι» είναι ασφαλέστερο να γίνει με μικρότερα βήματα. Ένα άλλο επιχείρημα για… φρένο είναι ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, τώρα στο 3%, βρίσκεται σε επίπεδο που περιορίζει την ανάπτυξη.
Οι πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση ήταν ακόμα ανοιχτή και οι προοπτικές θα μπορούσαν να αλλάξουν, ειδικά ανάλογα με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο και την τριμηνιαία έρευνα τραπεζικών δανείων της ΕΚΤ, που αναμένονται αμφότερα δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου.
Ορισμένες από τις πηγές είπαν ότι θα προτιμούσαν η ΕΚΤ να μην παράσχει καμία καθοδήγηση σχετικά με την κίνησή της τον Ιούνιο, με τον ίδιο τρόπο που κρατά τις επιλογές της ανοιχτές τώρα, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να έχουν ελεύθερα χέρια για να ενεργήσουν βάσει των νέων οικονομικών προβλέψεων που θα προκύψουν τότε.
Οι πηγές ανέφεραν ότι ορισμένοι υποστηρίζουν να μην υπάρξει καμία αλλαγή τον Μάιο, κυρίως τα ίδια μέλη της Νότιας Ευρώπης που δεν υποστήριξαν την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, ενώ άλλοι - επίσης μια μικρή ομάδα - επιχειρηματολογούν για μια άλλη αύξηση 50 μονάδων βάσης.
Διαφορετικές τάσεις και προβληματισμοί εντός ΕΚΤ
Μέχρι στιγμής, μόνο λίγοι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν σχολιάσει δημόσια το πιθανό μέγεθος της επόμενης κίνησης της ΕΚΤ.
Ο Κλάας Κνοτ από την Ολλανδία είπε ότι δεν είναι σαφές εάν θα χρειαστούν 50 μονάδες βάσης ή εάν οι 25 ήταν αρκετές. Ο Σλοβάκος Πέτερ Καζιμίρ είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ίσως να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεών της, ενώ ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλζμαν υποστήριξε άλλη μια κίνηση 50 μονάδων βάσης.
Επί του παρόντος, οι αγορές προβλέπουν αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμία τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ μια τρίτη τέτοια αύξηση τιμολογείται πλήρως μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Οι πηγές υποστήριξαν ότι απαιτούνται αυξήσεις επιτοκίων επειδή ο συνολικός πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρώντας τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, θα μπορούσε να αυξηθεί για αρκετούς ακόμη μήνες, έτσι μια ενδεχόμενη παύση αυξήσεων θα έστελνε λάθος μήνυμα.
Ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό είπε κάτι αντίστοιχο την Τετάρτη, λέγοντας ότι μια «αναστροφή στην τροχιά του υποκείμενου πληθωρισμού» θα πρέπει να αποτελέσει έναυσμα για την ΕΚΤ να σταθεροποιήσει τα επιτόκια.
Οι πηγές πρόσθεσαν ότι η αύξηση των μισθών παραμένει μια μεγάλη ανησυχία επειδή οι αγορές εργασίας είναι σφιχτές και αυτό θα μπορούσε εύκολα να τροφοδοτήσει μεγάλες απαιτήσεις από εργαζομένους που έχασαν μεγάλο μέρος των πραγματικών αποδοχών τους τα τελευταία δύο χρόνια.
Η τραπεζική αναταραχή του περασμένου μήνα είχε μόνο μέτριο αντίκτυπο στην ευρωζώνη, επομένως η οικονομία συνέχισε να αποδίδει σύμφωνα με τη βασική γραμμή που περιγράφεται στις προβλέψεις του Μαρτίου της ΕΚΤ, οι οποίες βασίστηκαν στις προσδοκίες της αγοράς για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr