Το μέσο ποσοστό των ατόμων που τηρούν τους κανόνες ποικίλλει σε διαφορετικές χώρες. Για παράδειγμα, πάνω από το 4% των Φινλανδών επενδυτών έχουν πληρώσει φόρους, ενώ μόνο το 0,03% αυτών στις Φιλιππίνες έχει πράξει ανάλογα.
Η Divly μελέτησε 24 χώρες για να προσδιορίσει ποιο ποσοστό πολιτών σε κάθε περιοχή δήλωσαν τις συναλλαγές τους σε κρυπτονομίσματα στις αρμόδιες Αρχές και πλήρωσαν τους ανάλογους φόρους το 2022. Οι Φινλανδοί επενδυτές φαίνεται να είναι οι πιο τυπικοί, με το 4,09% να ρυθμίζει τις φορολογικές του υποχρεώσεις. Η Φινλανδία είχε επίσης το υψηλότερο ποσοστό πληρωμών στην Ευρώπη, ενώ η Ιταλία βρέθηκε στην τελευταία θέση με 0,26%.
Ένας λόγος που εξηγεί τα στοιχεία στη χώρα της Νότιας Ευρώπης θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι οι Ιταλοί έπρεπε να δηλώσουν τα κρυπτονομίσματά τους μόνο εάν η αποτίμηση των αποθεμάτων τους ήταν μεγαλύτερη από 51.645 ευρώ. Ο προϋπολογισμός του 2023 προβλέπει ορισμένες αλλαγές σε αυτόν τον τομέα, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση του ορίου.
Οι Φιλιππίνες είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό πληρωμών στον κόσμο, με μόλις 0,03%. Οι νομοθέτες επιβάλλουν στους ντόπιους φόρο 35%, αλλά μόνο εάν το εισόδημά τους από την εμπορία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων υπερβαίνει τα 4.500 δολάρια.
Οι ΗΠΑ, το έθνος με τους περισσότερους φορολογούμενους σε κρυπτονομίσματα, είδε το 1,62% των επενδυτών του να τηρούν τους κανόνες, ενώ ο βόρειος γείτονάς τους, ο Καναδάς, κατέγραψε αντίστοιχο ποσοστό 1,65%.
Η Ιαπωνία ήταν η ασιατική χώρα με τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή (2,18%), ενώ η Σιγκαπούρη ήταν δεύτερη στην ήπειρο με 0,65%.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι σχεδόν το 95,5% των παγκόσμιων traders κρυπτονομισμάτων δεν είχαν πληρώσει τους φόρους τους το 2022. Ωστόσο, η Divly πιστεύει ότι τα νούμερα θα μπορούσαν να βελτιωθούν μόλις οι κυβερνήσεις επιβάλουν τροποποιημένους κανονισμούς και επιδιώξουν καλύτερο φορολογικό σύστημα.
Φορολογικοί… παράδεισοι για κρυπτονομίσματα
Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Coincub, η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης, η γερμανική, έχει την καλύτερη φορολογική νομοθεσία για τα κρυπτονομίσματα.
Το Υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε πέρυσι ότι δεν θα φορολογήσει ιδιώτες όταν πωλούν Bitcoin ή Ether, εάν κατέχουν τα περιουσιακά στοιχεία για πάνω από ένα χρόνο. Πριν από αυτές τις τροποποιήσεις, τα ψηφιακά νομίσματα έπρεπε να διατηρηθούν για δέκα χρόνια για να απαλλάσσονται από τη φορολογία.
Η Ιταλία κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ενώ η Ελβετία (όπου οι νομοθεσίες ποικίλλουν σε κάθε καντόνι) κατετάγη τρίτη. Ωστόσο, οι περισσότερες επαρχίες της χώρας δεν απαιτούν από τους κατοίκους να πληρώνουν φόρους για τα κρυπτονομίσματα.
Νατάσα Παπαδημητροπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr