Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Ρωσία οι συστηματικές επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου εντάθηκαν από το 2001, θύματα της βίας στη χώρα υπήρξαν 37 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων η Άννα Πολιτκόφσκαγια, η οποία δολοφονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 2006.
Οι «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» θεωρούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μία από τις αιτίες του μεγάλου αριθμού θυμάτων μεταξύ των δημοσιογράφων στην Ουκρανία. Στις δύο προηγούμενες δεκαετίες δολοφονήθηκαν 20 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και οκτώ μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Τα τελευταία 20 χρόνια συνολικά σε ολόκληρο τον κόσμο σκοτώθηκαν 1.657 δημοσιογράφοι, οι οποίοι υπήρξαν θύματα δολοφονιών, επιθέσεων σε εύφλεκτες περιοχές, δολοφονιών κατά παραγγελία, είτε πέθαναν μετά από βαρείς τραυματισμούς.
Το Ιράκ βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των δολοφονημένων δημοσιογράφων (300 δημοσιογράφοι). Δεύτερη είναι η Συρία με 280 δημοσιογράφους, ενώ ακολουθούν το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η Παλαιστίνη και η Σομαλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των RSF, οι περισσότεροι θάνατοι εργαζομένων σε ΜΜΕ καταγράφηκαν το 2012 (143). Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποδίδουν το γεγονός αυτό στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.
Μετά το 2012 ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των δημοσιογράφων άρχισε να μειώνεται. Το 2021, 51 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα βίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr