Όπως αναφέρει, η στρατηγική «από το αγρόκτημα σε ένα πιάτο» που προωθείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει τη μετάβαση σε ένα «βιώσιμο» σύστημα τροφίμων και για το σκοπό αυτό, η Κομισιόν τάσσεται υπέρ της κατανάλωσης αποξηραμένων εντόμων από τους Ευρωπαίους ως συστατικών προϊόντων διατροφής όπως η σοκολάτα, το ψωμί ή η σούπα.
Αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι από το 2020, τέσσερα διαφορετικά είδη εντόμων έχουν εγκριθεί στην αγορά της ΕΕ: το κίτρινο σκαθάρι (Tenebrio molitor), η αποδημητική ακρίδα (Locusta migratoria), ο οικιακός γρύλος (Acheta domesticus) και ο μικρότερος αλευροφόρα (Alphitobius diaperinus).
Δύο άλλα είδη εντόμων εξακολουθούν να αξιολογούνται από την EFSA.
Συμπληρώνει, όμως, ότι η κατανάλωση βιομηχανικά εκτρεφόμενων εντόμων μπορεί να συνδέεται με χημικούς και μικροβιολογικούς κινδύνους, ενώ η πρωτεΐνη εντόμων θα μπορούσε κάλλιστα να είναι επικίνδυνη για όσους έχουν αλλεργίες.
Καταλήγει δε, λέγοντας ότι, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι τα έντομα είναι ασφαλή για κατανάλωση, υπάρχουν υγειονομικοί, πολιτιστικοί και θρησκευτικοί παράγοντες που συνηγορούν ενάντια σε κάτι τέτοιο.
Και ρωτάει την Κομισιόν αν συμφωνεί ότι οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα στη διαφάνεια όσον αφορά τα έντομα που περιέχονται στα τρόφιμά τους και αν συμφωνεί ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να υποχρεούνται να χρησιμοποιούν την κοινή ονομασία ενός εντόμου στη συσκευασία και όχι τη λατινική του ονομασία, προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια για τους καταναλωτές.
Εν κατακλείδι, λέει ο Ολλανδός ευρωβουλευτής, σκοπεύει η Κομισιόν να υποχρεώσει τους παραγωγούς να τοποθετούν ειδικό «λογότυπο εντόμων» στη συσκευασία των προϊόντων που περιέχουν έντομα.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr