Η ισλανδική βιομηχανία εξόρυξης Βitcoin εκτιμάται ότι καταναλώνει σχεδόν 120 MW, που αντιστοιχεί σε μερίδιο 1,3% της παγκόσμιας παραγωγής ρυθμού κατακερματισμού. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Ισλανδία έχει πληθυσμό μόλις 370.000 κατοίκους, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ποσοστού κατακερματισμού κατά κεφαλήν.
Τι κάνει την Ισλανδία ξεχωριστή;
Υπάρχουν άλλες χώρες, επισημαίνει το CryptoPotato, όπου οι miners κρυπτονομισμάτων μπορούν να βρουν πιο προσιτή ηλεκτρική ενέργεια. Στην πραγματικότητα, η ηλεκτρική ενέργεια ήταν ιστορικά ελαφρώς πιο ακριβή στην Ισλανδία από ό,τι σε άλλες σκανδιναβικές τοποθεσίες όπως η βόρεια Νορβηγία και η βόρεια Σουηδία. Τι κάνει λοιπόν την Ισλανδία μια προσοδοφόρα τοποθεσία;
Ένα κρίσιμο πλεονέκτημα, όπως επισημαίνει ο ερευνητής εξόρυξης Bitcoin, Jaran Mellerud, είναι το γεγονός ότι το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας της Αρκτικής βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό προφανώς την προστατεύει από τον παγκόσμιο πληθωρισμό των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπροσθέτως, δεν υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ της Ισλανδίας και της ηπειρωτικής Ευρώπης, γεγονός που εμποδίζει την πρώτη να εκτεθεί στις τιμές των καυσίμων, καθώς όλη η ηλεκτρική της ενέργεια προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
Οι miners δραστηριοποιούνται στην περιοχή για σχεδόν δέκα χρόνια χωρίς σημαντικά προβλήματα με τους ρυθμιστικούς επιτηρητές, καθιστώντας την ενδεχομένως την πιο σταθερή δικαιοδοσία εξόρυξης Bitcoin στον κόσμο.
Δεύτερη Γραμμή Άμυνας
Ο Mellerud επισημαίνει ότι, μπορεί το Ελ Σαλβαδόρ να έχει τραβήξει πάνω του τα βλέμματα με το πρότζεκτ εξόρυξης με τη βοήθεια ηφαιστείων, αλλά η Ισλανδία αναδεικνύεται στην… ήρεμη δύναμη της εξόρυξης, εκμεταλλευόμενη τον συγκεκριμένο τρόπο στο έπακρο.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ισλανδίας γίνεται όλο και πιο σπάνια τα τελευταία χρόνια. Η ανάπτυξη νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής φαίνεται επίσης να έχει παραμείνει στάσιμη. Ως αποτέλεσμα, η κατανομή ηλεκτρικής ενέργειας για νέα data centers έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη.
Αυτό μπορεί να διορθωθεί με την κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας. Υπάρχουν όμως πολύ περιορισμένα σχέδια για οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη. Η Ισλανδία τροφοδοτείται ενεργειακά από ηφαίστεια και καταρράκτες, καθιστώντας την έτσι την πιο πλούσια σε ηλεκτρική ενέργεια χώρα στον κόσμο. Ως εκ τούτου, η ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να παραμείνει φθηνή, καθώς η υδροηλεκτρική και η γεωθερμία έχουν πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr