Το κείμενο με τίτλο «Η θέση της Κίνας για την πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης», που παρουσίασε το Πεκίνο ως ουδέτερη χώρα στη σύγκρουση, ζητεί από τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.
Τα 12 σημεία της πρότασης επιγραμματικά είναι τα εξής:
1. "Σεβασμός της κυριαρχίας όλων των χωρών"
2. "Εγκατάλειψη της ψυχροπολεμικής νοοτροπίας"
3. "Παύση των εχθροπραξιών"
4. "Συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών"
5. "Επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης"
6. "Προστασία των αμάχων και των αιχμαλώτων πολέμου"
7. "Διατήρηση της ασφάλειας των πυρηνικών εργοστασίων"
8. "Μείωση των στρατηγικών κινδύνων"
9. "Διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών"
10. "Τερματισμός των μονομερών κυρώσεων"
11. "Διατήρηση σταθερών βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων"
12. "Προώθηση της μετασυγκρουσιακής ανασυγκρότησης"
Η αντίδραση της Ρωσίας
Η Ρωσία χαιρετίζει τις προτάσεις του κινεζικού σχεδίου 12 σημείων για επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δηλώνοντας ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων της «ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης» με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, μεταδίδει το Reuters.
«Εκτιμούμε την ειλικρινή επιθυμία των Κινέζων φίλων μας να συμβάλουν στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα. Συμμεριζόμαστε τις απόψεις του Πεκίνου», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
«Σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ουκρανία, η Ρωσία είναι ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», πρόσθεσε.
Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε αναγνώριση «νέων εδαφικών πραγματικοτήτων» στην Ουκρανία, είπε η Ζαχάροβα, αναφερόμενη στη μονομερή ρωσική προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών -Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια- καθώς και της Κριμαίας.
Ζελένσκι: Θετική η πρωτοβουλία της Κίνας
Από τη μεριά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ανοιχτός να εξετάσει μέρη του αποτελούμενου ειρηνευτικού σχεδίου 12 σημείων της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου.
Αναφερόμενος στο κείμενο του ειρηνευτικού σχεδίου που πρότεινε η Κίνα, ο Ζελένσκι δήλωσε: «Μου φαίνεται ότι υπάρχει σεβασμός της εδαφικής μας ακεραιότητας, πράγματα που αφορούν την ασφάλεια. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα σ' αυτό το θέμα. Νομίζω ότι η Κίνα αποκάλυψε τις σκέψεις της. Η Κίνα άρχισε να μιλάει για την Ουκρανία και αυτό δεν είναι κακό».
Αρνητική η Δύση
Οι ΗΠΑ, αλλά και η ΕΕ, πάντως, θεωρούν ότι το σχέδιο της Κίνας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, καθώς εκτιμούν ότι αρκετά από τα μέτρα που περιγράφονται από την Κίνα σε έγγραφο θέσεων που εκδόθηκε σήμερα θα προσφέρουν σαφή οφέλη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, εάν εφαρμοστούν. Περιλαμβάνουν πρόταση για κατάπαυση του πυρός, η οποία θα σταθεροποιήσει τα ρωσικά στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια, καθώς και μια έκκληση να τερματιστούν αμέσως όλες οι κυρώσεις που δεν έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο.
Η πρόταση «δεν θα είναι μια αρχή συζητήσεων για τις ΗΠΑ και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Νέιλ Τόμας, αναλυτής στο Eurasia Group, μια συμβουλευτική εταιρεία πολιτικών κινδύνων.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, μιλώντας στο CNN, είπε ότι η πρόταση της Κίνας θα έπρεπε να είχε τελειώσει μετά την πρώτη κουκκίδα, η οποία ζητά «σεβασμό της κυριαρχίας όλων των χωρών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr