Άρθρο γνώμης του BBC θυμάται πως τρία χρόνια πριν από την εισβολή ο Πούτιν έκανε δημοψήφισμα στη Ρωσία ώστε να αλλάξει το Σύνταγμα και να παρατείνει ουσιαστικά τη θητεία του για πάνω από μία δεκαετία ακόμα.
Τότε, το βασικό σύνθημα της καμπάνιας του ήταν πως ο Πούτιν αποτελεί τον Καπετάνιο που κουμαντάρει με ασφάλεια τη Ρωσία.
«Η Ρωσία είναι μια όαση σταθερότητας, ένα ασφαλές λιμάνι», έλεγε η Δημόσια τηλεόραση και πρόσθετε: «Αν δεν ήταν ο Πούτιν τι θα είχαμε γίνει;»
Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, όμως, ο καπετάνιος του Κρεμλίνου απέπλευσε σε μια καταιγίδα που προκάλεσε ο ίδιος. Και κατευθύνθηκε κατευθείαν προς το παγόβουνο.
Η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία έφερε θάνατο και καταστροφή στη γειτονιά της Ρωσίας. Είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες στρατιωτικές απώλειες για τη χώρα του: ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών Ρώσων στρατιωτών σε δεκάδες χιλιάδες.
Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι πολίτες (ακόμα και κρατούμενοι βαρυποινίτες) έχουν στρατολογηθεί για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος έχει επηρεάσει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει να απειλεί την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια.
Γιατί λοιπόν ο πρόεδρος της Ρωσίας χάραξε μια πορεία για πόλεμο και εδαφική κατάκτηση;
Το Κρεμλίνο περίμενε ότι η «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» θα ήταν αστραπιαία. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, πίστευε, ότι η Ουκρανία θα επέστρεφε στην τροχιά της Ρωσίας.
Ο Πρόεδρος Πούτιν είχε υποτιμήσει σοβαρά την ικανότητα της Ουκρανίας να αντισταθεί και να αντισταθεί, καθώς και την αποφασιστικότητα των δυτικών εθνών να υποστηρίξουν το Κίεβο.
Το άσχημο είναι πως ο ηγέτης της Ρωσίας δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει ότι έκανε λάθος εισβάλλοντας στην Ουκρανία. Αντίθετα, επιμένει να πιέσει, να κλιμακώσει, να αυξήσει τα διακυβεύματα.
Η ομιλία του ένα χρόνο μετά στάζει αντιδυτική χολή. Συνεχίζει να κατηγορεί την Αμερική και το ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και να παρουσιάζει τη Ρωσία ως θύμα. Η απόφασή του να αναστείλει τη συμμετοχή στην τελευταία εναπομείνασα συνθήκη ελέγχου των πυρηνικών όπλων μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής, New Start, δείχνει ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δεν έχει καμία πρόθεση να αποσυρθεί από την Ουκρανία ή να τερματίσει την αντιπαράθεσή του με τη Δύση.
Συμπέρασμα: Μην περιμένετε καμία αναστροφή του Κρεμλίνου.
«Αν δεν αντιμετωπίσει αντίσταση, θα πάει όσο πιο μακριά μπορεί», πιστεύει ο Αντρέι Ιλαριόνοφ, πρώην οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου Πούτιν. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τον σταματήσουμε εκτός από τη στρατιωτική αντίσταση».
Ο Πρόεδρος Πούτιν κάποτε κέρδισε τη φήμη ότι έφερε σταθερότητα στη χώρα του. Αυτό εξαφανίστηκε εν μέσω αυξανόμενων στρατιωτικών απωλειών, κινητοποιήσεων και οικονομικών κυρώσεων. Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από την έναρξη του πολέμου, πολλοί από αυτούς νέοι, ειδικευμένοι και μορφωμένοι: μια διαρροή εγκεφάλων που θα βλάψει ακόμη περισσότερο την οικονομία της Ρωσίας.
Η επόμενη μέρα στη Ρωσία
Ο Πούτιν φαίνεται να πιστεύει ότι είναι προορισμένος να αναδημιουργήσει τη ρωσική αυτοκρατορία σε κάποιο νέο σχήμα ή μορφή. Αλλά φαίνεται πως αυτή η προσπάθεια έχει μεγάλο κόστος και είναι άγνωστο αν τελικά θα τα καταφέρει.
Ως αποτέλεσμα του πολέμου, ξαφνικά, υπάρχουν πολλές ομάδες με όπλα, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών, όπως η ομάδα Wagner του Yevgeny Prigozhin και περιφερειακά τάγματα. Οι σχέσεις με τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις δεν είναι καθόλου αρμονικές. Η σύγκρουση μεταξύ του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και του Βάγκνερ είναι ένα παράδειγμα δημόσιας εσωτερικής διαμάχης εντός των ελίτ.
Η αστάθεια και οι ιδιωτικοί στρατοί είναι ένα επικίνδυνο κοκτέιλ.
«Ο εμφύλιος πόλεμος είναι πιθανό να καλύψει τη Ρωσία για την επόμενη δεκαετία», πιστεύει ο Konstantin Remchukov, ιδιοκτήτης και εκδότης της εφημερίδας Nezavisimaya Gazeta με έδρα τη Μόσχα. «Υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες συμφερόντων που κατανοούν ότι σε αυτές τις συνθήκες υπάρχει μια ευκαιρία να αναδιανεμηθεί ο πλούτος».
Για να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος πρέπει να υπάρξει μία διάδοχη κατάσταση στην εξουσία. Ένας ηγέτης που θα αντικαταστήσει τον Πούτιν και θα έχει επιρροή στις ελίτ, αλλά και αποφασιστικότητα να απομονώσει όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.
Οι ολιγάρχες ήδη συζητούν την επόμενη μέρα και ο Πούτιν το γνωρίζει. Αυτό ίσως είναι καλό, ίσως όμως είναι και επικίνδυνο.
Ο αρθρογράφος του BBC κλείνει λέγοντας πως η Ρωσία θα επιβιώσει - το έχει καταφέρει για αιώνες. Η μοίρα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο, συνδέεται αμετάκλητα τώρα με την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr