Με αφορμή τη «μαύρη» επέτειο, το CBS News παραθέτει τους αριθμούς που έχουν «σημαδέψει» μέχρι στιγμής τη σύγκρουση.
Στρατιωτικές απώλειες
Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία έχουν ανακοινώσει επίσημα στοιχεία για τα θύματα, αλλά και οι δύο χώρες πιστεύεται ότι έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες στο πεδίο της μάχης από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή.
Στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Ουκρανία υποδηλώνουν ότι η Ρωσία μπορεί να έχει υποστεί μερικές από τις μεγαλύτερες απώλειες σε ολόκληρο τον πόλεμο κατά τους πρώτους μήνες του 2023. Οι ουκρανικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή είπαν χαρακτηριστικά στο CBS News ότι οι Ρώσοι διοικητές ρίχνουν κατά κύματα άνδρες σε ορισμένες μάχες «σαν να ήταν κρέας».
Η Ουκρανία είπε ότι κατά μέσο όρο 824 Ρώσοι στρατιώτες πέθαιναν κάθε μέρα τον Φεβρουάριο του 2023 και ενώ αυτοί οι αριθμοί δεν μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα, η γενική ανάλυση υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία υπολόγισε αυτόν τον μήνα ότι η Ρωσία υπέστη από 175.000 έως 200.000 απώλειες κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 40.000 έως 60.000 νεκρών.
Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτίμησαν ότι ο ιδιωτικός όμιλος Wagner της Ρωσίας, ο οποίος έχει στείλει μεγάλο αριθμό μισθοφόρων, συμπεριλαμβανομένων καταδίκων που έχουν στρατολογηθεί από φυλακές, στην πρώτη γραμμή της Ουκρανίας, έχει υποστεί απώλειες έως και 50%.
Οι αριθμοί αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι η τότε Σοβιετική Ένωση έχασε συνολικά 15.000 στρατιώτες κατά τη διάρκεια της 10ετούς σύγκρουσής της στο Αφγανιστάν μεταξύ 1979 και 1989.
Τον Δεκέμβριο, ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι έως και 13.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου.
Τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι από την έναρξη του πολέμου, περισσότεροι από 7.199 Ουκρανοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 11.756 έχουν τραυματιστεί. Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος, επειδή είναι δύσκολο να ληφθούν πληροφορίες από περιοχές όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες.
Εγκλήματα πολέμου
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αναφερθεί 65.000 ύποπτα εγκλήματα πολέμου από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία.
Υπάρχει ένας αριθμός διεθνών συνθηκών —η Σύμβαση της Γενεύης και το Πρωτόκολλο της Γενεύης είναι δύο από τις σημαντικότερες— που θεσπίζουν διεθνή νομικά πρότυπα για τον πόλεμο. Οποιαδήποτε παραβίαση αυτών των προτύπων είναι έγκλημα πολέμου που μπορεί να διωχθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση για τους δράστες.
Οι εθνικές κυβερνήσεις, μονομερώς ή σε εταιρικές σχέσεις, μπορούν επίσης να διεξάγουν τις δικές τους έρευνες και διώξεις για εγκλήματα πολέμου με βάση τους δικούς τους νόμους ή την αρχή της καθολικής δικαιοδοσίας, η οποία ορίζει ότι ορισμένα εγκλήματα πολέμου είναι τόσο ασυνήθιστα που συγκλονίζουν τη συνείδηση της ανθρωπότητας στο σύνολό της και επομένως μπορεί να διωχθεί οπουδήποτε.
Οι εσκεμμένες επιθέσεις εναντίον αμάχων είναι εγκλήματα πολέμου, όπως και «μέθοδοι πολέμου που είναι εγγενώς αδιάκριτες και που απλά δεν μπορούν να κάνουν τη διάκριση μεταξύ του άμαχου πληθυσμού και των ενόπλων δυνάμεων», είπε στο CBS News ο Τζιμ Γκόλντστον, εκτελεστικός διευθυντής του Open Society Foundations' Justice Initiative.
Τουλάχιστον 6.000 παιδιά από την Ουκρανία μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα και άλλες εγκαταστάσεις στη Ρωσία και τα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη από την έναρξη της εισβολής, δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους και υποβλήθηκαν σε φιλορωσική επανεκπαίδευση, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Conflict Observatory, μια ερευνητική ομάδα που παρακολουθεί φερόμενα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Πρόσφυγες
Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους και έχουν γίνει πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Περισσότερα από 5,3 εκατομμύρια άλλοι εκτιμάται ότι εξακολουθούν να είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με συνεντεύξεις που έγιναν με περισσότερους από 43.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα έχουν χωριστεί από τα μέλη της οικογένειάς τους, τις περισσότερες φορές λόγω των περιορισμών της Ουκρανίας στους άνδρες σε ηλικία μάχης που εγκαταλείπουν τη χώρα βάσει του συστήματος στρατιωτικού νόμου που κηρύχθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας.
Η μεγαλύτερη ομάδα προσφύγων είναι γυναίκες μεταξύ 18 και 59 ετών και ακολουθούν τα παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών.
Διεθνής βοήθεια
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν για καιρό ο μεγαλύτερος εθνικός πάροχος βοήθειας στην Ουκρανία. Από τις 24 Ιανουαρίου 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023, η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι είχε δεσμεύσει περισσότερα από 29,8 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο σε στρατιωτική βοήθεια.
Σύμφωνα με το Kiel Institute for the World Economy, μια γερμανική δεξαμενή σκέψης, οι ΗΠΑ είχαν επίσης δεσμεύσει περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια και 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια.
Στα τέλη του περασμένου έτους, οι συνδυασμένες συνεισφορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπέρασαν την υποστήριξη των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου Ινστιτούτου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr