Οι δύο διπλωμάτες συναντήθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία στο περιθώριο της παγκόσμιας διάσκεψης για την ασφάλεια στο Μόναχο, λίγες ώρες αφότου ο Γουάνγκ επέπληξε την Ουάσιγκτον ως «υστερική» στη συνέχεια της διαμάχης για την κατάρριψη ενός φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού από τις ΗΠΑ.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιβαρυνθεί από τότε που η Ουάσιγκτον είπε ότι η Κίνα πέταξε ένα κατασκοπευτικό αερόστατο πάνω από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ προτού τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη το καταρρίψουν κατόπιν εντολής του Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η διαμάχη ήρθε επίσης σε μια στιγμή που η Δύση παρακολουθεί στενά την απάντηση του Πεκίνου στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Σε συνέντευξη στο NBC, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν πολύ που η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει πυρομαχικά στη Ρωσία και ότι κατέστησε σαφές στον Γουάνγκ ότι «θα είχε σοβαρές συνέπειες στη σχέση μας».
«Υπάρχει μια ολόκληρη γκάμα πραγμάτων που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία για τα πάντα, από τα πυρομαχικά μέχρι και τα όπλα», είπε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θα δώσει σύντομα περισσότερες λεπτομέρειες.
Τεταμένες οι σχέσεις των δύο χωρών
Ο Γουάνγκ είπε στον Μπλίνκεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει «να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν τη ζημιά» στις διμερείς σχέσεις «που προκλήθηκαν από την αδιάκριτη χρήση βίας», σύμφωνα με μια σύντομη δήλωση την Κυριακή από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
Ο Γουάνγκ αναφερόταν στην πρόσφατη κατάρριψη αυτού που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλούσαν κατασκοπευτικό μπαλόνι, αλλά το Πεκίνο είπε ότι ήταν ένα σκάφος παρακολούθησης καιρού.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η Κίνα προσπαθεί να παίξει σε δύο ταμπλό, ισχυριζόμενη ότι θέλει να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά ταυτόχρονα λαμβάνει «ανησυχητικά» μέτρα για να στηρίξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. .
Ο Μπλίνκεν «ήταν αρκετά ωμός στην προειδοποίηση για τις συνέπειες και τις συνέπειες της παροχής υλικής υποστήριξης από την Κίνα στη Ρωσία ή της παροχής βοήθειας στη Ρωσία στη συστηματική αποφυγή κυρώσεων», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν μια εταιρική σχέση «χωρίς όρια» τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγο πριν οι ρωσικές δυνάμεις εισβάλουν στην Ουκρανία, και οι οικονομικοί τους δεσμοί έχουν αναπτυχθεί καθώς οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση έχουν συρρικνωθεί.
Η Δύση ήταν επιφυλακτική για την απάντηση της Κίνας στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς απέφυγε να καταδικάσει τον πόλεμο ή να τον χαρακτηρίσει «εισβολή».\
Νωρίτερα, μιλώντας σε πάνελ στη διάσκεψη, ο Γουάνγκ επανέλαβε την έκκληση για διάλογο και πρότεινε στις ευρωπαϊκές χώρες να «σκεφτούν ήρεμα» πώς θα τερματίσουν τον πόλεμο.
Είπε επίσης ότι υπάρχουν «κάποιες δυνάμεις που φαινομενικά δεν θέλουν να επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις ή να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος», χωρίς να διευκρινίσει σε ποιον αναφέρεται.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr