Ο Γιούσαφ γίνεται ο πρώτος που ανακοίνωσε δημόσια την πρόθεσή του να συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση της Στέρτζον νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η οποία επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους.
«Αποφάσισα να υποβάλω υποψηφιότητα για να γίνω ο επόμενος πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτης του SNP», ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο 37χρονος, ο οποίος είναι μέλος του κοινοβουλίου της Σκωτίας από το 2011 και έχει επίσης υπηρετήσει σε αρκετούς υπουργικούς ρόλους.
Ο Τζον Σουίνι, ο 58χρονος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έθεσε εαυτόν εκτός κούρσας διαδοχής την Πέμπτη, λέγοντας ότι η απόφασή του να μην είναι υποψήφιος οφείλεται στο ότι θέλει να δημιουργήσει το χώρο για μια «φρέσκια προοπτική» σχετικά με τους στόχους του κυβερνώντος SNP, συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.
Το SNP είπε ότι θα επιλέξει νέο αρχηγό εντός έξι εβδομάδων μέσω ψηφοφορίας των μελών του, η οποία θα κλείσει στις 27 Μαρτίου. Η 52χρονη Στέρτζον είπε ότι δεν εγκαταλείπει την πολιτική και ότι θα παραμείνει στη θέση της μέχρι να επιλεγεί διάδοχος.
Η απροσδόκητη αποχώρησή της εγείρει ερωτήματα για τον αγώνα του SNP για ανεξαρτησία, καθώς η κυβέρνηση του Γουέστμινστερ εμπόδισε τις προσπάθειές της να διεξαγάγει δεύτερη ψηφοφορία μετά το δημοψήφισμα του 2014 στο οποίο η Σκωτία ψήφισε με 55% υπέρ έναντι 45% για να παραμείνει μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η απώλεια του Στέρτζον, που θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη πολιτική επικοινωνιολόγος στη Βρετανία, έχει επίσης τη δυνατότητα να επηρεάσει το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών εάν βοηθήσει το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα να ανακτήσει μερικές από τις έδρες που κατείχε κάποτε στη Σκωτία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr