Όπως είπε, απειλεί αρκετές μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο, γεγονός που αν δεν προσέξουμε μπορεί να προκαλέσει «μαζική μετανάστευση ολόκληρων πληθυσμών σε βιβλική κλίμακα».
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Κίνα, η Ινδία και οι Κάτω Χώρες κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν.
Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι «οι μεγάλες πόλεις σε κάθε ήπειρο θα αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπτώσεις» από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΗΕ, μεταξύ αυτών είναι:
- Κάιρο, Αίγυπτος
- Λάγος, Νιγηρία
- Μαπούτο, Μοζαμβίκη
- Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
- Ντάκα, Μπαγκλαντές
- Τζακάρτα, Ινδονησία
- Βομβάη, Ινδία
- Σαγκάη, Κίνα
- Κοπεγχάγη, Δανία
- Λονδίνο, Αγγλία
- Λος Άντζελες, ΗΠΑ
- Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
- Μπουένος Άιρες, Αργεντινή
- Σαντιάγο, Χιλή
«Σε κάθε σενάριο, χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Κίνα, η Ινδία και οι Κάτω Χώρες κινδυνεύουν». «Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα έντονος για σχεδόν 900 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε παράκτιες ζώνες σε χαμηλά υψόμετρα και αυτό σημαίνει ότι ένας στους 10 ανθρώπους στη Γη θα πληγεί. «Οι συνέπειες όλων αυτών είναι αδιανόητες. Κοινότητες και ολόκληρες χώρες που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο θα μπορούσαν να εξαφανιστούν για πάντα». «Θα γίνουμε μάρτυρες μιας μαζικής φυγής ολόκληρων πληθυσμών σε βιβλική κλίμακα».
Η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί σημαντικά, ακόμη και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί «ως εκ θαύματος» στους 1,5°C – ο άπιαστος στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού. Η Γη είναι πιο πιθανό να βρίσκεται σε μια πορεία θέρμανσης που ισοδυναμεί με «θανατική καταδίκη» για τις πιο ευάλωτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών μικρών νησιωτικών κρατών, προειδοποίησε ο Γκουτέρες. Με αύξηση κατά 2°C, οι θάλασσες θα μπορούσαν να ανέβουν έως και έξι μέτρα και με αύξηση κατά 5°C, οι θάλασσες θα μπορούσαν να ανέβουν έως και 22 μέτρα, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Η παγκόσμια στάθμη των θαλασσών θα αυξηθεί κατά 4,6 πόδια μέχρι το 2150 λόγω του λιώσιμου των παγετώνων, αναφέρει μελέτη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr