«Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε σήμερα να αυξήσουμε τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης και αναμένουμε να τα αυξήσουμε περαιτέρω», δήλωσε η Λαγκάρντ και πρόσθεσε: «Λαμβάνοντας υπόψη τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, σκοπεύουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική μας τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε την επακόλουθη πορεία της νομισματικής μας πολιτικής».
Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, η διατήρηση των επιτοκίων σε περιοριστικά επίπεδα θα μειώσει με την πάροδο του χρόνου τον πληθωρισμό, μειώνοντας τη ζήτηση, ενώ θα προφυλάξει επίσης από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των πληθωριστικών προσδοκιών. Επιπλέον, από τις αρχές Μαρτίου 2023, το χαρτοφυλάκιο APP θα μειωθεί με προβλεπόμενο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν θα επανεπενδύσει όλες τις πληρωμές κεφαλαίων από τίτλους που λήγουν.
«Οι μελλοντικές μας αποφάσεις για τα επιτόκια πολιτικής θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τα δεδομένα και να καθορίζονται από συνάντηση σε συνάντηση. Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας», σημείωσε η Λαγκάρντ κατά την εναρκτήρια ομιλία της.
Οικονομική δραστηριότητα
Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Αν και είναι πάνω από τις προβλέψεις του Eurosystem, αυτό το αποτέλεσμα σημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από τα μέσα του 2022 και η ΕΚΤ αναμένει ότι θα παραμείνει αδύναμη βραχυπρόθεσμα.
Η υποτονική παγκόσμια δραστηριότητα και η υψηλή γεωπολιτική αβεβαιότητα, ιδίως λόγω του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, συνεχίζουν να λειτουργούν ως «αντίθετοι άνεμοι» για την ανάπτυξη της ευρωζώνης. Μαζί με τον υψηλό πληθωρισμό και τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης, αυτοί οι «άνεμοι» περιορίζουν τις δαπάνες και την παραγωγή, ειδικά στον μεταποιητικό τομέα.
Πληθωρισμός
Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, η οποία έχει υπολογιστεί με βάση τις εκτιμήσεις της Eurostat για τη Γερμανία, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,5% τον Ιανουάριο. Αυτό θα ήταν 0,7% χαμηλότερο από το ποσοστό του Δεκεμβρίου, με την πτώση να οφείλεται κυρίως στην εκ νέου απότομη υποχώρηση των τιμών της ενέργειας.
Οι δείκτες που βασίζονται στην αγορά υποδηλώνουν ότι οι τιμές της ενέργειας τα επόμενα χρόνια θα είναι σημαντικά χαμηλότερες από το αναμενόμενο. Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων αυξήθηκε στο 14,1%, καθώς η προηγούμενη άνοδος του κόστους της ενέργειας και άλλων εισροών για την παραγωγή τροφίμων εξακολουθεί να τροφοδοτεί τις τιμές καταναλωτή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr