Οποιαδήποτε άλλη αύξηση εκτός από 50 μονάδες βάσης θα προκαλούσε έκπληξη, αλλά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον τόνο που θα χρησιμοποιήσει η πρόεδρος της ΕΚΤ στην ομιλία της.
Η Τράπεζα έχει δεσμευτεί να διατηρήσει την πορεία της για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει γύρω από τη μελλοντική τροχιά των επιτοκίων.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, καθώς, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, διαμορφώθηκε στο 8,5% από 9,2% έναν μήνα πριν.
Παράλληλα, η οικονομία του μπλοκ αναπτύχθηκε απροσδόκητα κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, περιορίζοντας τους φόβους ύφεσης.
Η αναμενόμενη αύξηση κατά μισή μονάδα θα ανεβάσει το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 2,5%.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται επίσης να παρουσιάσει λεπτομερώς τα σχέδια μείωσης του χαρτοφυλακίου APP (πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων) κατά συνολικά 60 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου.
To «αγκάθι» (και) του δομικού πληθωρισμού
H Berenberg προέβλεψε ότι η ΕΚΤ «πιθανώς» θα επιβεβαιώσει την προηγούμενη καθοδήγησή της για περαιτέρω αύξηση 50 μονάδων βάσης στα μέσα Μαρτίου, ακολουθούμενη από περαιτέρω αυστηροποίηση το δεύτερο τρίμηνο.
Η γερμανική επενδυτική τράπεζα τόνισε ότι, ενώ υπάρχουν θετικά σημάδια στον μετρούμενο πληθωρισμό, ο πιο… σκληρός πυρήνας, ο δομικός, δεν έχει κορυφωθεί ακόμη.
Μάλιστα, ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας ανέβηκε στο 7% σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία τον Ιανουάριο από 6,9%.
Και φυσικά ο μετρικός πληθωρισμός παραμένει μακράν μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ του 2%...
Επιπλέον, τεχνικά προβλήματα στη στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας σημαίνουν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι λιγότερο αξιόπιστα.
«Αναμένουμε από την ΕΚΤ να αφήσει ανοιχτό το μέγεθος και τον αριθμό των κινήσεών της στο δεύτερο τρίμηνο. Είναι ρίσκο να μιλήσουμε για μία μόνο τελική αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το δεύτερο τρίμηνο και βλέπουμε τα επιτόκια καταθέσεων και κύριας αναχρηματοδότησης στα υψηλότερα επίπεδα 3,25% και 3,75%, αντίστοιχα, στις 4 Μαΐου», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Holger Schmieding.
«Σύμφωνα με το πρόσφατο μάντρα της ΕΚΤ “υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ πιθανότατα θα απωθήσει τις προσδοκίες της αγοράς ότι η τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει ξανά τα επιτόκια στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2024», είπε ακόμα.
Στις λέξεις το… ζουμί
Μετά την επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων της από 75 μονάδες βάσης σε 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ… τρόμαξε τις αγορές με τον ισχυρισμό ότι τα επιτόκια θα πρέπει «να αυξηθούν σημαντικά με σταθερό ρυθμό για να φτάσουν σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά». Ο Schmieding είπε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο πώς θα αποδοθεί λεκτικά το ο,τιδήποτε την Πέμπτη.
«Η ΕΚΤ πιθανότατα θα επιβεβαιώσει ότι προχωρά με “σταθερό ρυθμό” (που σημαίνει 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και πιθανώς και μετά) χωρίς να δεσμευτεί εκ των προτέρων για μια κίνηση 25 ή 50 μονάδες βάσης τον Μάιο», δήλωσε.
«Αλλά καθώς τα επιτόκια θα είναι πλέον 50 μονάδες βάσης υψηλότερα από ό,τι στην τελευταία συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ, κάποιοι πιο μετριοπαθείς μπορεί να περιμένουν ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει έναν ελαφρώς πιο ήπιο όρο από το “σημαντικά”».
Κάποιοι, πάντως, που εξετάζουν και την επικοινωνιακή σκοπιά του πράγματος, επισημαίνουν ότι η αλλαγή της τακτικής χωρίς να έχει υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στα δεδομένα κινδυνεύει επίσης να βλάψει την αξιοπιστία της Λαγκάρντ σε μια εποχή που ήδη δέχεται επικρίσεις.
Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν,ενώ τονίζει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε κάθε συνάντηση ξεχωριστά και εξαρτώνται από τα νέα δεδομένα, έχει ήδη υποσχεθεί αυξήσεις μισού τοις εκατό για τον Φεβρουάριο και έχει επισημάνει μια παρόμοια κίνηση για τον Μάρτιο.
Οι λόγοι να πέσουν οι τόνοι και οι… ρυθμοί
Πιο μετριοπαθείς φωνές και εντός ΕΚΤ φέρονται να ζητούν ηπιότερες αυξήσεις, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει λόγος να προκληθεί επιπλέον «πόνος» στην οικονομία της ευρωζώνης.
Η ταχύτερη από την αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η πιο αργή σύσφιξη τον Μάρτιο κερδίζει υποστήριξη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας κάνει αρκετούς αναλυτές να περιμένουν ηπιότερους τόνους από τη Λαγκάρντ, αλλά και γενικότερα στη νομισματική πολιτική.
«Ο ρυθμός της σύσφιξης θα μπορούσε να επιβραδυνθεί τον Μάρτιο», δήλωσε η οικονομολόγος της Barclays, Silvia Ardagna. «Θα μπορούσε να υπάρξει διάσταση απόψεων στη συνεδρίαση της 2ας Φεβρουαρίου που θα μπορούσε να ενταθεί ενόψει της συνεδρίασης του Μαρτίου, όταν το επιτελείο της ΕΚΤ θα παράγει μια νέα σειρά μακροοικονομικών προβλέψεων», συμπλήρωσε.
Σε ένα επιπλέον επιχείρημα ότι η περιοχή μπορεί να χειριστεί τις αυξήσεις των επιτοκίων, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η οικονομία έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική από ό,τι φοβόταν, μετά την οριακή, όπως προείπαμε, αύξηση του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο που αψήφησε τις προσδοκίες για συρρίκνωση.
Στο πλαίσιο αυτό, η Γαλλία και η Ισπανία κατέγραψαν ανάπτυξη που αντιστάθμισε τη συρρίκνωση της παραγωγής της Ιταλίας και της Γερμανίας.
Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο επικαλούμενο την Κίνα και τη σταθερή ζήτηση των ΗΠΑ. Αυτό θα ωφελήσει και την ευρωζώνη, καθώς οι δύο χώρες είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγικοί προορισμοί των χωρών του μπλοκ.
«Η αποθήκευση φυσικού αερίου ανέβηκε και οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν. Ο πληθωρισμός μειώνεται και η αβεβαιότητα μειώνεται. Ως εκ τούτου, αφαιρέσαμε την ύφεση από τις προβλέψεις μας για το 2023», δήλωσε ο Mark Wall, παρατηρητής της ΕΚΤ στην Deutsche Bank.
Σύμφωνα με τις βασικές προσδοκίες του Wall, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης αυτήν την εβδομάδα, 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και θα ρίξει τον ρυθμό μειώνοντάς τα κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, καταλήγοντας σε τελικό επιτόκιο 3,25%. «Αναμένουμε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά μέχρι τα μέσα του 2024, όταν η ΕΚΤ αρχίσει να τα μειώνει κατά 25 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο έως ότου επιστρέψουν σε ουδέτερα επίπεδα το 2025».
Δεν… ψήνονται οι «σκληροί» του ΔΣ
Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η Λαγκάρντ θα σηματοδοτήσει μια νέα άνοδο μισού τοις εκατό για τον Μάρτιο, λόγω του επίμονου πληθωρισμού.
Τα «γεράκια» στο Διοικητικό Συμβούλιο τονίζουν ότι η μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει κερδηθεί. Ακόμα και οι πιο ήπιες «φωνές» δείχνουν επιφυλακτικές, με τον μετριοπαθή Gabriel Makhlouf, για παράδειγμα, να τάσσεται υπέρ μιας άλλης μεγάλης κίνησης τον Μάρτιο.
Σε αυτό που συμφωνούν, πάντως, όλοι οι αναλυτές είναι ότι η γλώσσα της ΕΚΤ μέσω της Λαγκάρντ θα πρέπει να γίνει σαφέστερη, ξεκαθαρίζοντας τη στάση της και γι’ αυτό κάθε λέξη θα έχει τη σημασία της.
Νατάσα Παπαδημητροπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr