Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) τον Δεκέμβριο ήταν 1,8% υψηλότερος από ό,τι πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο ταχύτερα από την ετήσια άνοδο 1,6% που σημειώθηκε τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS) την Πέμπτη (12/1). Το αποτέλεσμα είναι σύμφωνο με δημοσκόπηση του Reuters που προέβλεπε αύξηση 1,8%.
Η ετήσια πτώση του δείκτη τιμών παραγωγού (ΔΤΚ) επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο στο 0,7% από 1,3% που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση 0,1%, αντανακλώντας τη διαταραχή στη βιομηχανία από μεγάλο αριθμό κρουσμάτων COVID-19 προς το τέλος του 2022.
Η Κίνα εγκατέλειψε τα αυστηρά μέτρα μηδενικής COVID τον περασμένο μήνα, άροντας τα lockdown, καταργώντας την καραντίνα και σταματώντας τα τακτικά τεστ. Ως αποτέλεσμα, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιταχύνεται το πρώτο τρίμηνο.
«Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι η μετάβαση προς τη ζωή με τον COVID αρχίζει να ασκεί ανοδική πίεση στις τιμές», δήλωσε ο Zichun Huang, οικονομολόγος της Capital Economics. «Αλλά η άνοδος του πληθωρισμού είναι απίθανο να είναι τόσο μεγάλη όσο αυτή που παρατηρήθηκε σε πολλές άλλες οικονομίες όταν άνοιξαν ξανά», συμπλήρωσε.
Οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα προκαλέσει αύξηση των επιτοκίων.
«Καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει διαχειρίσιμος στο άμεσο μέλλον, πιστεύουμε ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα χρειαστεί να μειώσει το επιτόκιο κατά 10 bps το 1ο τρίμηνο», δήλωσε ο Zhou Hao, επικεφαλής οικονομολόγος στο Guotai Junan Group.
Οι τιμές των τροφίμων ήταν 4,8% υψηλότερες τον Δεκέμβριο σε σχέση με πέρυσι, μετά από ετήσια άνοδο 3,7% που σημειώθηκε τον Νοέμβριο.
Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, εξακολουθεί να είναι συγκρατημένος, αν και αυξήθηκε από το ετήσιο ποσοστό 0,6% τον Νοέμβριο στο 0,7% τον περασμένο μήνα. Αυτό αντανακλά τις πρώτες επιπτώσεις της επαναλειτουργίας που έγιναν αισθητές στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και των ταξιδιών, όπου ο πληθωρισμός αυξήθηκε.
Ο μέσος ΔΤΚ για όλο το 2022 ήταν 2,0% υψηλότερος από το 2021, σε σύγκριση με τον κυβερνητικό στόχο για αύξηση περίπου 3%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr