Παρόλα αυτά, το περσινό κεφάλαιο ήταν σημαντικά υψηλότερο από αυτά των 2018, 2019 και 2020.
Ο «crypto winter» που έπληξε τη βιομηχανία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων το 2022 προκάλεσε σημαντική πτώση της αγοράς, εκροή επενδυτικών κεφαλαίων και ανέστειλε τα σχέδια επέκτασης ορισμένων εταιρειών. Σύμφωνα με μελέτη της CoinGecko, τέτοιες εταιρείες είχαν συγκεντρώσει 21,26 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και σχεδόν το ήμισυ ήταν εξασφαλισμένο κατά το πρώτο τρίμηνο, όταν ο κλάδος ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
Τα πολυάριθμα «ναυάγια» πρότζεκτ κρυπτονομισμάτων μέχρι τα μέσα του έτους, όπως το κραχ της Terra και οι χρεοκοπίες της Three Arrows Capital (3AC) και του Celsius Network, επηρέασαν το συναίσθημα των επενδυτών και το κεφάλαιο που συγκεντρώθηκε το τρίτο τρίμηνο ήταν μόλις 3,61 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η κατάρρευση της FTX τον Νοέμβριο έπαιξε επίσης ρόλο, καθώς οι χρηματοδοτήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022 είχαν αξία μικρότερη από 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Συγκριτικά, οι εταιρείες και οι οργανισμοί που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα συγκέντρωσαν χρηματοδότηση αξίας άνω των 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021. Η bull market τότε και το γεγονός ότι τα περισσότερα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin, σημείωσαν υψηλά όλων των εποχών προσέλκυσαν επενδύσεις- ρεκόρ.
Πάντως, παρά την πτώση το 2022, το περασμένο έτος ήταν πιο επιτυχημένο από το 2018 (συγκεντρώθηκαν 16,22 δισ. δολάρια), το 2019 (4,48 δισ. δολάρια) και το 2020 (4,40 δισ. δολάρια).
Σύμφωνα με την Coingecko «η σχετικά καλύτερη απόδοση χρηματοδότησης το 2022 δείχνει την ανάπτυξη της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων τα τελευταία πέντε χρόνια, υποστηριζόμενη από περισσότερα πρότζεκτ που εξασφαλίζουν οικονομική υποστήριξη και αυξανόμενο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές».
Κορυφαίες χρηματοδοτήσεις πέρυσι
Ο Andreessen Horowitz, γνωστός και ως a16z, εξασφάλισε μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις στον τομέα της κρυπτογράφησης το 2022, συγκεντρώνοντας 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο. Η εταιρεία δεσμεύτηκε να διανείμει το κεφάλαιο σε νεοσύστατες εταιρείες blockchain και κρυπτονομισμάτων και να επενδύσει σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία εν μέσω της παρατεταμένης bear market.
Η Katie Haun – πρώην στέλεχος της a16z – κατάφερε να συγκεντρώσει 1,5 δισ. δολάρια τον Μάρτιο, υποστηρίζοντας ότι τα κεφάλαια θα υποστηρίξουν πρότζεκτ κρυπτονομισμάτων και οργανισμούς προσανατολισμένους στο Web3.
Η Luna Foundation Guard (LFG) απέκτησε 1 δισ. δολάρια για να δημιουργήσει ένα αποθεματικό UST σε Βitcoin. Παρά την τεράστια… συγκομιδή, το αλγοριθμικό stablecoin του πρότζεκτ άρχισε να καταρρέει τον Μάιο και αργότερα έπεσε σχεδόν στο μηδέν.
Άλλες σημαντικές επενδύσεις περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση 550 εκατομμυρίων δολαρίων της Fireblock, το επενδυτικό κεφάλαιο προγραμματιστών και επιχειρηματικών επενδύσεων ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων της Immutable και τον κύκλο χρηματοδότησης 450 εκατομμυρίων δολαρίων της ConsenSys.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr