Το θέμα ανέδειξε, με γραπτή της ερώτηση προς την Κομισιόν, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι:
Τον Οκτώβριο του 2022, 133 παιδιά πέθαναν στην Ινδονησία μετά από κατάποση νοθευμένου σιροπιού για τον βήχα.
Υπολογίζεται ότι το 10% των φαρμάκων είναι πλαστά παγκοσμίως, αυξάνοντας σε περισσότερο από 30% στις φτωχές χώρες.
Πάνω από το 50% των φαρμάκων που αγοράζονται στο διαδίκτυο είναι πλαστά.
Η κατανάλωσή τους ευθύνεται για 700.000 θανάτους ετησίως, μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι στην Αφρική, παρά το πρόγραμμα Medisafe της ΕΕ.
Σύμφωνα με την Ιντερπόλ, η κατασκευή, η προμήθεια και η διακίνηση απομιμήσεων και παραποιημένων ιατρικών προϊόντων είναι ακόμη πιο κερδοφόρα για τις ομάδες της μαφίας από τη διακίνηση ναρκωτικών.
Η Σύμβαση για το Medicrime, που συντάχθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011, είναι η πρώτη διεθνής συνθήκη για την καταπολέμηση αυτών των αυξανόμενων δραστηριοτήτων και την ποινικοποίηση τους.
Ωστόσο, η σύμβαση έχει επικυρωθεί μόνο από 21 χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ευρωπαϊκές, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πλαστών φαρμάκων συγκεντρώνεται στην Κίνα και την Ινδία, οι οποίες επίσης παρασκευάζουν τα δραστικά συστατικά πολλών φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.
Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει η Επιτροπή για να ενθαρρύνει χώρες που έχουν εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ, αλλά οι οποίες φιλοξενούν μεγάλης κλίμακας «εργαστήρια» για τα προαναφερθέντα εγκληματικά δίκτυα, για να καταπολεμήσουν αποτελεσματικότερα αυτήν την αυξανόμενη μάστιγα στην Ευρώπη, ρωτούσε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής.
Ακολουθεί ολόκληρη, η γενικόλογη και καθόλου καθησυχαστική απάντηση της Επιτρόπου...
Απάντηση της κας Κυριακίδη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
10/1/2023
Η ΕΕ διαθέτει ισχυρό νομικό πλαίσιο για την αδειοδότηση, την παρασκευή και τη διανομή φαρμάκων.
Επιπλέον, μόνο τα αδειοδοτημένα φαρμακεία και οι εγκεκριμένοι λιανοπωλητές επιτρέπεται να προσφέρουν φάρμακα προς πώληση, συμπεριλαμβανομένης της νόμιμης πώλησης μέσω Διαδικτύου.
Τον Ιούλιο του 2011, η ΕΕ ενίσχυσε την προστασία των ασθενών και των καταναλωτών εγκρίνοντας μια νέα οδηγία για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα για ανθρώπινη χρήση.
Η οδηγία εισήγαγε ένα υποχρεωτικό λογότυπο που εμφανίζεται στους ιστότοπους των νόμιμα λειτουργούντων διαδικτυακών φαρμακείων και των εγκεκριμένων λιανοπωλητών στην ΕΕ.
Το λογότυπο επιτρέπει στους ασθενείς και τους καταναλωτές να αναγνωρίζουν εξουσιοδοτημένα διαδικτυακά φαρμακεία και εγκεκριμένους λιανοπωλητές που παρέχουν αυθεντικά, εγκεκριμένα φάρμακα.
Κάνοντας κλικ στο λογότυπο θα συνδεθείτε στους ιστότοπους των εθνικών ρυθμιστικών αρχών, όπου αναφέρονται όλα τα νόμιμα λειτουργικά διαδικτυακά φαρμακεία και οι εγκεκριμένοι λιανοπωλητές στις αντίστοιχες χώρες τους.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) συντονίζει υποθέσεις που σχετίζονται με πλαστά ή μη εγκεκριμένα φάρμακα σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών μελών και τρίτων χωρών, βάσει του άρθρου 1 παράγραφος 2 του κανονισμού 883/2013 και του άρθρου
Επιπλέον, στο πλαίσιο της Επιχείρησης SHIELD της Europol, η OLAF συντονίζει κάθε χρόνο μια στοχευμένη δράση κατά του παράνομου εμπορίου φαρμάκων.
Η OLAF συνεργάζεται επίσης στενά με τη Medicarime και συμμετέχει στις επιχειρήσεις της AMERIPOL, όπως η επιχείρηση Eslabon I και II κατά της παράνομης διακίνησης φαρμάκων.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr