Ειδικότερα, την Πέμπτη (29/12) η ρωσική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα ένα διάταγμα του προέδρου, που προέβλεπε ότι εξαιρούνται από τον νόμο περί καταπολέμησης της διαφθοράς «ορισμένοι πολίτες, κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.
Το μέτρο αφορά και εκείνους που εργάζονται στις τέσσερις περιοχές που προσάρτησε η Ρωσία (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια) παρότι δεν τις ελέγχει πλήρως, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Με βάση αυτό το κείμενο, στρατιωτικοί, αστυνομικοί και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας που αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία, καθώς και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι «να γνωστοποιούν πληροφορίες για τα εισοδήματά, τις δαπάνες, την περιουσία τους».
Το μέτρο ισχύει επίσης για τους/τις συζύγους και τα ανήλικα παιδιά των προσώπων αυτών και θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν «αποζημιώσεις και δωρεές» εφόσον γίνονται «για ανθρωπιστικούς λόγους» και «ελήφθησαν σε σχέση με τη συμμετοχή τους στη στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
Η απόφαση αυτή εντάσσεται στα κίνητρα που δίνει το Κρεμλίνο για να πείσει τους Ρώσους να πολεμήσουν στην Ουκρανία: υποσχέσεις για μεγάλα πριμ, τραπεζικές διευκολύνσεις, οικονομική βοήθεια στις οικογένειες στην περίπτωση θανάτου ή τραυματισμού κ.α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr