Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει πως τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι στα τέλη του 2002 ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου του Τόνι Μπλερ, Τζέρεμι Χέιγουντ, συζητούσε το ενδεχόμενο της «αλλαγής καθεστώτος» στο Ιράκ, με στόχο να αυξηθεί η προσφορά στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
«Σε επίσημο υπόμνημα, αξιωματούχοι του Φόρεϊν Όφις πρότειναν επίσης να παροτρύνουν τη Βενεζουέλα ή τη Νιγηρία να αποχωρήσουν από τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, ως έναν τρόπο για να πέσει η τιμή αργού σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που είχε θέσει ο OPEC», γράφουν οι Financial Times.
Εκείνη την εποχή, οι Εργατικοί, που βρίσκονταν στην εξουσία, ανησυχούσαν για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, καθώς η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν στο όριο της ύφεσης, μετά τη φούσκα των dot-com και τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Παράλληλα, η Βρετανία ανησυχούσε για ένα πιθανό σοκ σε ό,τι αφορά την προσφορά, που θα μπορούσε να προκαλέσει μια εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Όπως υπενθυμίζουν οι Financial Times, ο OPEC αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και αποσκοπεί στη ρύθμιση των τιμών παγκοσμίως, εξισορροπώντας την προσφορά των χωρών – μελών του. Το 2002 είχε δέκα μέλη με δικαίωμα ψήφου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr