Οι Financial Times χαρακτηρίζουν την παραπάνω εξέλιξη ως ορόσημο για το έθνος των 4 εκατομμυρίων ανθρώπων, το οποίο αγωνίζεται εδώ και πολύ καιρό να έρθει πιο κοντά στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times, η είσοδος της άλλοτε γιουγκοσλαβικής Κροατίας στη ζώνη του ευρώ πρόκειται να λειτουργήσει παράλληλα και ως σημαντική ώθηση υπέρ της ευρωπαϊκής ενότητας, σε μια ιδιαίτερη περίοδο, κατά την οποία η Ρωσία επιχειρεί να προκαλέσει ρήγματα μεταξύ των Ευρωπαίων με όπλο την παροχή φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε την προσθήκη της Κροατίας ως «ψήφο εμπιστοσύνης για τη ζώνη του ευρώ», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι και η Κροατία πρόκειται να επωφεληθεί από την «ασπίδα του ευρώ».
Η υιοθέτηση του ευρώ αποτελεί φυσική εξέλιξη για μια χώρα όπως είναι η Κροατία, όπου το ενιαίο νόμισμα αντιστοιχεί ήδη στο ήμισυ του συνόλου των τραπεζικών καταθέσεων και στο 60% του συνόλου των δανείων, αναφέρουν οι FT.
Προκειμένου να περιοριστούν τα όποια φαινόμενα αισχροκέρδειας, τα καταστήματα στην Κροατία έχουν ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο να αναγράφουν το κόστος των αγαθών τόσο στο τοπικό νόμισμα (κούνα) όσο και σε ευρώ, πράγμα που θα συνεχίσουν να κάνουν μέχρι και το τέλος του 2023.
Οι ίδιοι οι Κροάτες αναμένουν, πάντως, ότι το πέρασμά από το κούνα στη ζώνη του ευρώ, πρόκειται να τους δώσει παράλληλα μία νέα αναπτυξιακή ώθηση.
«Η Κροατία είναι η χώρα που έχει να κερδίσει τα πιο πολλά από την είσοδό της στην ευρωζώνη, διότι με αυτήν της την είσοδο πρόκειται να εξαλειφθούν και οι συναλλαγματικοί κίνδυνοι, που είναι επί του παρόντος πολύ υψηλοί», εκτιμά ο επικεφαλής της κροατικής Κεντρικής Τράπεζας Boris Vujčić μιλώντας στους FT.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr