Στις επιτυχίες καταγράφεται το γεγονός ότι η Πολωνία απέσυρε τις αντιρρήσεις της σε ένα πακέτο που περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία.
Επίσης, επήλθε συμφωνία για την ελάχιστη εταιρική φορολογία, αλλά και για ένα σχέδιο παρακράτησης κεφαλαίων από την Ουγγαρία λόγω ανησυχιών για διαφθορά.
Επίσης, σύμπνοια υπήρξε και για τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία.
Έμειναν, όμως και εκκρεμότητες με κυριότερη αυτή του πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Οι ηγέτες της ΕΕ βέβαια πλησίασαν κοντά στο να βρουν τη χρυσή τομή για το πολυσυζητημένο ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά δεν έλαβαν οι ίδιοι απόφαση.
Εξουσιοδοτούν και πάλι τους υπουργούς Ενέργειας να το πράξουν την προσεχή Δευτέρα (19/12), αλλά αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχει κοινός τόπος.
Το Bloomberg μεταδίδει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία εμφανίζεται πια διατεθειμένη να δεχθεί ένα πλαφόν έως και 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που πράγματι μπορεί να φέρει μία συμβιβαστική λύση.
Χώρες, όπως η Ελλάδα θα μπορούσαν να δεχθούν αυτό το όριο και μένει να πειστούν όσοι θέλουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στη μεριά του Πούτιν και ζητούν το πλαφόν να πέσει ακόμα χαμηλότερα.
Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε και το μεγάλο ρήγμα της ΕΕ με τις ΗΠΑ για τον αμφιλεγόμενο νόμο του Τζο Μπάιντεν για το κλίμα, ο οποίος στοχεύει στην ενίσχυση της πράσινης τεχνολογίας των ΗΠΑ, αλλά θεωρείται επίσης ως διάκριση σε βάρος των ευρωπαϊκών εταιρειών.
Στη Σύνοδο Κορυφής υπήρξε ξεκάθαρα αρνητικό κλίμα ως προς αυτή την εξέλιξη, αλλά οι ηγέτες πήραν την απόφαση να μη ρίξουν λάδι στη φωτιά. Θα υπάρξουν ασφαλώς διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο και δεσμεύθηκαν πως θα επανέλθουν στις αρχές του νέου έτους.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr