Όπως επισημαίνει, όμως, με βάση την ουσιαστική προς τα πάνω αναθεώρηση των προοπτικών για τον πληθωρισμό, αναμένει να τα αυξήσει περαιτέρω.
Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά με σταθερό ρυθμό για να φτάσουν σε επίπεδα που είναι αρκετά περιοριστικά ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Η διατήρηση των επιτοκίων σε περιοριστικά επίπεδα θα μειώσει με την πάροδο του χρόνου τον πληθωρισμό μειώνοντας τη ζήτηση και θα προφυλάξει επίσης από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.
Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τα δεδομένα που θα προκύπτουν και θα εξετάζονται ξεχωριστά σε κάθε συνεδρίαση, σημειώνει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της.
Το χρονοδιάγραμμα για την ποσοτική σύσφιξη
Το Διοικητικό Συμβούλιο συζήτησε σήμερα επίσης τις αρχές για την ομαλοποίηση της διακράτησης τίτλων νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος. Από τις αρχές Μαρτίου 2023 και μετά, το χαρτοφυλάκιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) θα μειωθεί με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν θα επανεπενδύσει όλες τις πληρωμές κεφαλαίων από τίτλους που λήγουν. Η μείωση θα ανέλθει στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2023 και ο μετέπειτα ρυθμός της θα καθοριστεί με την πάροδο του χρόνου.
Στη συνεδρίασή του τον Φεβρουάριο, το ΔΣ θα ανακοινώσει τις λεπτομερείς παραμέτρους για το APP. Το ΔΣ θα επανεξετάζει τακτικά τον ρυθμό μείωσης του χαρτοφυλακίου APP για να διασφαλίσει ότι παραμένει συνεπής με τη συνολική στρατηγική και στάση της νομισματικής πολιτικής, για τη διατήρηση της λειτουργίας της αγοράς και για τη διατήρηση σταθερού ελέγχου στις βραχυπρόθεσμες συνθήκες της αγοράς χρήματος.
Έως το τέλος του 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεξετάσει επίσης το επιχειρησιακό του πλαίσιο για τον καθορισμό των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, το οποίο θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με το τελικό σημείο της διαδικασίας ομαλοποίησης του ισολογισμού.
Η αύξηση των επιτοκίων θα συνεχιστεί- Οι προβλέψεις
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια σήμερα και αναμένει να τα αυξήσει σημαντικά περαιτέρω, επειδή ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και προβλέπεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο για πάρα πολύ καιρό. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ο πληθωρισμός ήταν 10,0% τον Νοέμβριο, ελαφρώς χαμηλότερος από το 10,6% που καταγράφηκε τον Οκτώβριο. Η μείωση προήλθε κυρίως από τον χαμηλότερο πληθωρισμό των τιμών της ενέργειας. Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων και οι υποκείμενες πιέσεις τιμών σε ολόκληρη την οικονομία έχουν ενισχυθεί και θα διατηρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα.
Εν μέσω εξαιρετικής αβεβαιότητας, το προσωπικό του Ευρωσυστήματος αναθεώρησε σημαντικά τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό. Βλέπουν τώρα τον μέσο πληθωρισμό να φτάνει στο 8,4% το 2022 πριν μειωθεί στο 6,3% το 2023, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να μειωθεί αισθητά κατά τη διάρκεια του έτους.
Στη συνέχεια, ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι κατά μέσο όρο 3,4% το 2024 και 2,3% το 2025. Ο πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα προβλέπεται να είναι 3,9% κατά μέσο όρο το 2022 και να αυξηθεί στο 4,2% το 2023, πριν πέσει στο 2,8% το 2024 και 24%. το 2025.
Η οικονομία της ευρωζώνης ενδέχεται να συρρικνωθεί το τρέχον τρίμηνο και το επόμενο τρίμηνο, λόγω της ενεργειακής κρίσης, της υψηλής αβεβαιότητας, της αποδυνάμωσης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, μια ύφεση θα ήταν σχετικά βραχύβια και ήπια. Ωστόσο, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι υποτονική το επόμενο έτος και έχει αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις. Πέρα από βραχυπρόθεσμα, η ανάπτυξη αναμένεται να ανακάμψει καθώς οι τρέχοντες αντίθετοι άνεμοι εξασθενούν.
Συνολικά, οι προβλέψεις της ΕΚΤ βλέπουν τώρα την οικονομία να αναπτύσσεται κατά 3,4% το 2022, 0,5% το 2023, 1,9% το 2024 και 1,8% το 2025.
Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης. Αντίστοιχα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 2,50%, 2,75% και 2,00% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 21 Δεκεμβρίου 2022.
Πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) και πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης πανδημίας (PEPP)
Το Διοικητικό Συμβούλιο, συνεχίζει η ανακοίνωση, σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του APP μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023.
Στη συνέχεια, το χαρτοφυλάκιο APP θα μειωθεί με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν θα επανεπενδύσει όλα τα ποσά από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους. Η μείωση θα ανέλθει στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2023 και ο μετέπειτα ρυθμός της θα καθοριστεί με την πάροδο του χρόνου.
Όσον αφορά το PEPP, το ΔΣ σκοπεύει να επανεπενδύσει τις κύριες πληρωμές από τίτλους που λήγουν στο πλαίσιο του προγράμματος μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση του χαρτοφυλακίου PEPP θα γίνει με τρόπο που δεν θα επηρεάσει την ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Το ΔΣ θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων που θα προκύψουν στο χαρτοφυλάκιο PEPP, με σκοπό την αντιμετώπιση των κινδύνων για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.
Πράξεις αναχρηματοδότησης
Καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τα ποσά που έχουν δανειστεί στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά τον τρόπο με τον οποίο οι στοχευμένες δανειοδοτικές πράξεις συμβάλλουν στη νομισματική πολιτική του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr