Η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν τιμής στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις αρχές της εβδομάδας ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από χώρες όπως η Ελλάδα, καθώς είναι επί της ουσίας ανεφάρμοστο. Μόλις μία φορά τον Αύγουστο έχει φτάσει το φυσικό αέριο σε αυτή την τιμή. Συνεπώς είναι "δώρο-άδωρο" να υπάρξει μία τέτοια κίνηση. Δεν βοηθάει και δεν εξασφαλίζει χαμηλές τιμές, ώστε να πέσουν και αυτές του ρεύματος.
Η Ελλάδα προσήλθε λοιπόν στο Συμβούλιο ως μέλος ενός μπλοκ συνολικά 15 κρατών που ζητούσαν αναθεώρηση της πρότασης της Κομισιόν για το πλαφόν σε μία τιμή κάτω των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Παράλληλα, οι χώρες αυτές αρνήθηκαν να ψηφίσουν και τις άλλες δύο προτάσεις της Κομισιόν που τέθηκαν σήμερα (24/11) υπο συζήτηση και αφορούν αφενός τις κοινές αγορές φυσικού αερίου και τα μέτρα αλληλεγγύης σε περιπτώσεις κρίσεων εφοδιασμού και αφετέρου την επιτάχυνση της αδειοδότησης για την εγκατάσταση υποδομών ΑΠΕ.
Οι χώρες συμφωνούν με τις προτάσεις και θα τις ψηφίσουν, αλλά μόνο μαζί με το πλαφόν, για το οποίο ζήτησαν αναθεώρηση της πρότασης.
Με παρέμβαση της τσεχικής προεδρίας αποφασίστηκε λοιπόν λήξη της σημερινής συνεδρίασης και ορίστηκε νέα έκτακτη συνεδρίαση για τις 13 Δεκεμβρίου. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία θα πρέπει να έχει βρεθεί κοινό έδαφος και για το πλαφόν, ώστε να εγκριθούν όλα μαζί και τα τρία παραπάνω μέτρα.
Η ημερομηνία είναι οριακή, καθώς στις 15 και 16 Δεκεμβρίου είναι η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους τις αποφάσεις και να τις εγκρίνουν.
Τα στρατόπεδα
Αξίζει να αναφέρουμε τη στάση που κράτησε κάθε χώρα στη συνεδρίαση. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πολωνία, το Βέλγιο και ακόμα 11 χώρες (ανάμεσά τους και η Γαλλία) επιθυμούν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά ζητούν να πέσει κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, χαρακτηρίζοντας ως "κακόγουστο αστείο" την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Από την άλλη μεριά είναι μία ομάδα κρατών που θεωρεί πως δεν πρέπει καν να μπει πλαφόν. Διαφωνεί δηλαδή ακόμα και με το υψηλό ομολογουμένως όριο που θέτει η Κομισιόν: Οι χώρες αυτές είναι το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Εσθονία, η Δανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία.
Η Γερμανία εμφανίζεται μόνη. Δεν λέει όχι στο πλαφόν, αλλά εκτιμά πως είναι σωστό η τιμή να μπει στα επίπεδα που προτείνει η Κομισιόν.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr