Καθώς η Μόσχα απειλεί να συμπιέσει περαιτέρω τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η Επιτροπή πρότεινε χθες ένα ανώτατο όριο 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το οποίο θα ενεργοποιηθεί μόνο αφού εκπληρωθούν μια σειρά από προϋποθέσεις.
Το πλαφόν μπαίνει πολύ πάνω από τα σημερινά επίπεδα των περίπου 120 ευρώ, αλλά κάτω από τα υψηλά που υπέστη η ήπειρος το καλοκαίρι.
Τώρα το μπαλάκι περνάει στις εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν διχαστεί σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης και οι οποίες θα πρέπει να υπογράψουν το σχέδιο προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.
Η πρόταση της Κομισιόν προφανώς επιχειρεί να πείσει και τους διαφωνούντες, καθώς το πλαφόν είναι σχεδόν απίθανο να εφαρμοστεί. Αυτό βέβαια δυσαρεστεί τις χώρες που θέλουν το πλαφόν και τώρα θεωρούν πως η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ουσιαστικά τους... χρυσώνει το χάπι.
Στους δυσαρεστημένους είναι και η Ελλάδα:
Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα θα είναι ο ένας μηχανισμός πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, εφόσον προκριθεί η πρόταση της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκε χθες, με βάση όσα ανέφεραν χθες κύκλοι του Υπ. Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.
Όπως ανέφεραν ο καθορισμός ορίου τιμών σε επίπεδα πάνω από τα 200 ευρώ/MWh δεν έχει λογική “πλαφόν” και δε θα συμβάλλει στην μείωση της τιμής του ρεύματος για τους πολίτες.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr