Ειδικότερα, 94 από τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος, που προβλέπει ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και πρέπει να υποστεί τις νομικές συνέπειες των παράνομων ενεργειών της, συμπεριλαμβανομένων αποζημιώσεων για τα θύματα και τις καταστροφές που προκάλεσε.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια προέτρεψε τα μέλη της συνέλευσης να καταψηφίσουν, αποκαλώντας το ψήφισμα «προσπάθεια νομιμοποίησης αυτού που βάσει του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί» και χαρακτήρισε «νομικά άκυρη» την απόφαση που εγκρίθηκε από τον Καναδά, τη Γουατεμάλα, την Ολλανδία, την Ουκρανία και συνολικά 94 χώρες.
Ο Ρώσος πρεσβευτής χαρακτήρισε μάλιστα την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης «ως παραβάν που επιχειρεί να κρύψει αυτή την ανοιχτή ληστεία», της οποίας «ωφελούμενοι θα καταλήξουν να είναι οι δυτικές πολεμικές βιομηχανίες» ενώ προειδοποίησε ότι η έγκριση του ψηφίσματος «μπορεί μόνο να αυξήσει την ένταση και την αστάθεια σε ολόκληρο τον κόσμο».
Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας Sergiy Kyslytsya παρέθεσε αναφορές για φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από Ρώσους και τόνισε ότι η χώρα του «θα έχει το τρομακτικό καθήκον να ανοικοδομήσει τη χώρα και να ανακάμψει από τον πόλεμο».
Το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) της Ρωσίας στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας εμπόδισε να εκδοθεί ανάλογο ψήφισμα, αλλά δεν υπάρχουν βέτο στη Γενική Συνέλευση, η οποία έχει εγκρίνει τέσσερα ψηφίσματα που καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή.
Σημειώνεται ότι τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, αλλά έχουν πολιτική βαρύτητα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr