Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της G20. Εμφανίστηκαν αρχικά ιδιαίτερα ευδιάθετοι μπροστά στους δημοσιογράφους και αντάλλαξαν μία θερμή χειραψία, σημειώνοντας παράλληλα πως καταλαβαίνουν το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους και η ευθύνη που έχουν έναντι των λαών τους για να αποφύγουν περαιτέρω εντάσεις.
Η διάθεσή τους δεν άλλαξε και μετά τη συνάντηση, αν κρίνουμε τουλάχιστον απ' όσα δήλωσε ο Μπάιντεν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είχε μια «ανοιχτή και ειλικρινή συνάντηση» με τον Κινέζο ομόλογό του.
«Ο (πρόεδρος) Σι κι εγώ συμφωνήσαμε στο να συναντηθούν ανώτατοι αξιωματούχοι προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες όλων των ζητημάτων που εγείραμε» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν. Δήλωσε μάλιστα ότι ο Σι ήταν «ευθύς και άμεσος». «Πιστεύω πως είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί σε ορισμένα ζητήματα – “κλειδιά”» τόνισε.
Επιπλέον, ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον Σι ότι θα πρέπει να εστιάσουν και στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας. «Θέλω να είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχουν παρεξηγήσεις με την Κίνα. Πιστεύω πως ο Σι κι εγώ καταλαβαινόμαστε» δήλωσε.
«Κόκκινη γραμμή» η Ταϊβάν
Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος είπε στον Μπάιντεν ότι το θέμα της Ταϊβάν είναι «πολύ κεντρικό για τα συμφέροντα της Κίνας» και η «πρώτη κόκκινη γραμμή» στις διμερείς σχέσεις που δεν πρέπει να παραβιαστεί.
Κατά τη συνάντησή τους, ο Σι κάλεσε τον ηγέτη των ΗΠΑ να μεταφράσει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ απέναντι στο Πεκίνο για την Ταϊβάν σε χειροπιαστές ενέργειες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε ακόμα το θέμα της Ουκρανίας και διαμαρτυρήθηκε για «τις οικονομικές πολιτικές εκτός αγοράς» του Πεκίνου.
Ενδεικτική πάντως της διάθεσης για συνεννόηση είναι η είδηση που προέκυψε μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην Κίνα σε συνέχεια των συνομιλιών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr