Εκτός από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κορύφωση της πανδημίας Covid-19, αυτό είναι «το πιο αδύναμο αναπτυξιακό προφίλ από το 2001», ανέφερε το ΔΝΤ στο World Economic Outlook του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (11/10).
Η εκτίμησή του για το ΑΕΠ για φέτος παρέμεινε σταθερή στο 3,2%, το οποίο ήταν χαμηλότερο από το 6% που παρατηρήθηκε το 2021.
«Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη και για πολλούς ανθρώπους το 2023 θα μοιάζει σαν ύφεση», αναφέρει η έκθεση, απηχώντας τις προειδοποιήσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, την Παγκόσμια Τράπεζα και πολλούς παγκόσμιους CEO.
Περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα δει δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, ενώ οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα, θα συνεχίσουν να επιβραδύνουν, αναφέρει η έκθεση.
Συνθήκες αστάθειας
Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ παρουσιάζει τρία σημαντικά γεγονότα που εμποδίζουν την ανάπτυξη: την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την κρίση κόστους ζωής και την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας. Μαζί, δημιουργούν μια περίοδο αστάθειας οικονομικά, γεωπολιτικά και οικολογικά.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να «αποσταθεροποιεί καταλυτικά την παγκόσμια οικονομία», σύμφωνα με την έκθεση, με τις επιπτώσεις του να προκαλούν μια «σοβαρή» ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, μαζί με την καταστροφή στην ίδια την Ουκρανία.
Η τιμή του φυσικού αερίου έχει υπερτετραπλασιαστεί από το 2021, καθώς η Ρωσία παρέχει πλέον λιγότερο από το 20% των επιπέδων του 2021. Οι τιμές των τροφίμων έχουν επίσης αυξηθεί ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης.
Το ΔΝΤ αναμένει ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα κορυφωθεί στα τέλη του 2022, αυξάνοντας από 4,7% το 2021 σε 8,8% και ότι θα «παραμείνει αυξημένος για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως».
Ο παγκόσμιος πληθωρισμός πιθανότατα θα μειωθεί στο 6,5% το 2023 και στο 4,1% έως το 2024, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΔΝΤ. Ο οργανισμός επισημαίνει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την «ισχυρή ανατίμηση» του αμερικανικού δολαρίου έναντι άλλων νομισμάτων.
Η «πολιτική μηδενικού Covid» της Κίνας - και τα lockdown που προκύπτουν - συνεχίζουν να εμποδίζουν την οικονομία της. Ο τομέας των ακινήτων αποτελεί περίπου το ένα πέμπτο της οικονομίας της Κίνας και καθώς η αγορά κλονίζεται, οι επιπτώσεις συνεχίζουν να γίνονται αισθητές παγκοσμίως.
Για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι κραδασμοί του 2022 θα «ανοίξουν ξανά οικονομικές πληγές που επουλώθηκαν μόνο εν μέρει μετά την πανδημία», αναφέρει η έκθεση.
Η παγκόσμια οικονομία παραμένει «ιστορικά εύθραυστη»
Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η παγκόσμια οικονομία «παραμένει ιστορικά εύθραυστη» και οι χρηματοπιστωτικές αγορές «δείχνουν σημάδια πίεσης».
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, απαιτείται «προκαταβολική και επιθετική νομισματική σύσφιξη» από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά συμπληρώνει ότι μια «μεγάλη» ύφεση δεν είναι «αναπόφευκτη», επικαλούμενο τις «στενές» αγορές εργασίας στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο χειμώνας του 2022 θα είναι δύσκολος, αλλά το 2023 «θα είναι πιθανότατα χειρότερο»
Η ενεργειακή κρίση βαραίνει επίσης σε μεγάλο βαθμό τις οικονομίες του κόσμου, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και «δεν είναι ένα παροδικό σοκ», σύμφωνα με την έκθεση.
«Η γεωπολιτική αναδιάταξη του ενεργειακού εφοδιασμού στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας είναι ευρεία και μόνιμη», προστίθεται στην έκθεση. «Ο χειμώνας του 2022 θα είναι μια πρόκληση για την Ευρώπη, αλλά ο χειμώνας του 2023 θα είναι πιθανότατα χειρότερος», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr