«Η Γερμανία πρέπει να επεκτείνει την προσφορά της σε ηλεκτρική ενέργεια και να μειώσει τη ζήτηση», λέει ο ερευνητής του ifo, Niklas Potrafke. «Η ζήτηση δεν θα μειωθεί ως αποτέλεσμα του πλαφόν στην ενέργεια. Αντίθετα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να διατηρήσουν το κίνητρο των υψηλών τιμών και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που χρειάζονται βοήθεια θα πρέπει να λαμβάνουν στοχευμένες πληρωμές», συμπληρώνει.
Για την επέκταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στη Γερμανία, το 81% των συμμετεχόντων στο πάνελ υποστηρίζει τη συνέχιση της λειτουργίας των τριών πυρηνικών σταθμών της χώρας μετά το 2022.
Άλλα μέτρα που προτείνουν οι οικονομολόγοι περιλαμβάνουν τη χαλάρωση των κανονισμών που εμποδίζουν την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (74%), την κατασκευή περισσότερων τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου σε λιμάνια (71%) και την επέκταση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (70%).
Αντίθετοι με το πλαφόν
Το 83%, η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων, είναι υπέρ της παροχής στα νοικοκυριά περαιτέρω επιδομάτων ανακούφισης από το υψηλό ενεργειακό κόστος, ιδίως για όσους έχουν ανάγκη. Υπάρχει επίσης ευρεία συμφωνία σχετικά με το πώς θα πρέπει να είναι αυτή η ελάφρυνση για τα νοικοκυριά: μόνο το 14% των συμμετεχόντων που υποστηρίζουν αυτό το μέτρο είναι υπέρ του πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Αντίθετα, το 68% προτιμά πληρωμές με τη μορφή ενεργειακών κεφαλαίων.
Η πλειοψηφία (54%) είναι επίσης υπέρ της παροχής περαιτέρω ανακούφισης στις επιχειρήσεις από το υψηλό ενεργειακό κόστος. Ωστόσο, υπάρχει σημαντικά μικρότερη υποστήριξη για την ανακούφιση των επιχειρήσεων σε σύγκριση με την ανακούφιση των νοικοκυριών, καθώς είναι χαμηλότερη κατά 29 ποσοστιαίες μονάδες.
Οι οικονομολόγοι διχάζονται στο ζήτημα της επιβολής υπερβολικού φόρου κερδών ή απροσδόκητου φόρου σε παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πυρηνικής ενέργειας και άνθρακα: το 46% υποστηρίζει έναν τέτοιο φόρο, ενώ το 43% είναι αντίθετο.
Τέλος, το 94% των συμμετεχόντων αναμένει ότι η Γερμανία θα διολισθήσει σε ύφεση ως αποτέλεσμα της κρίσης των τιμών της ενέργειας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr