Λίγες ώρες αφού η Αμινί προσήχθη στο κέντρο κράτησης για να της δοθούν «οδηγίες» για τους ενδυματολογικούς κανόνες, «υπέστη καρδιακό επεισόδιο» και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. «Δυστυχώς, πέθανε και το πτώμα της μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση την 16η Σεπτεμβρίου.
Η επίσημη έκθεση της αστυνομίας, λοιπόν, ανέφερε ότι η 22χρονη Αμινί υπέστη καρδιακή ανακοπή, έπεσε σε κώμα και κατέληξε δυο μέρες μετά. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα λίγο αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι η Αμινί είχε χτυπηθεί και βασανιστεί μέχρι θανάτου λίγη ώρα μετά τη βίαιη σύλληψή της.
Η αστυνομία χτύπησε το κεφάλι της Αμινί με ρόπαλο
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Nada al-Nashif, υπήρξαν αναφορές ότι η αστυνομία χτύπησε το κεφάλι της νεαρής κοπέλας με ρόπαλο ενώ πληροφορίες δείχνουν ότι τη χτύπησε και ένα από τα οχήματά τους. Μάλιστα, ο αδερφός της κατήγγειλε ότι παρατήρησε μώλωπες στο κεφάλι και τα πόδια της Αμινί, με τη μαρτυρία του να επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις γυναικών που είχαν συλληφθεί μαζί με τη νεαρή κοπέλα. Μετά, ήρθαν στη δημοσιότητα και οι πρώτες ιατρικές γνωματεύσεις που έκαναν λόγο για ανήκεστη εγκεφαλική βλάβη, αιμορραγία και τραύματα στην περιοχή των ματιών.
{https://twitter.com/Joyce_Karam/status/1570771599091179520}
Όπως ήταν αναμενόμενο, η αστυνομία αρνήθηκε ότι υπήρξε κακομεταχείριση και είπε ότι η 22χρονη υπέστη «αιφνίδια καρδιακή ανεπάρκεια». Ωστόσο, η οικογένειά της υποστηρίζει ότι δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.
{https://twitter.com/GLNoronha/status/1572614341593075717}
«Ο τραγικός θάνατος της Μαχσά Αμινί και οι ισχυρισμοί για βασανιστήρια και κακομεταχείριση πρέπει να διερευνηθούν άμεσα, αμερόληπτα και αποτελεσματικά από μια ανεξάρτητη αρμόδια αρχή, η οποία διασφαλίζει, ιδίως, ότι η οικογένειά της έχει πρόσβαση στη δικαιοσύνη και την αλήθεια», είπε η κ. Nashif, ενώ σημείωσε ότι ο ΟΗΕ είχε λάβει «πολλά και επαληθευμένα βίντεο βίαιης μεταχείρισης γυναικών» καθώς η αστυνομία ηθικής επέκτεινε τις περιπολίες στους δρόμους τους τελευταίους μήνες για να καταπολεμήσει όσες γυναίκες θεωρούνται ότι φορούν «χαλαρό hijab».
«Οι αρχές πρέπει να σταματήσουν να στοχοποιούν, να παρενοχλούν και να κρατούν γυναίκες που δεν τηρούν τους κανόνες του hijab», πρόσθεσε η ίδια, ζητώντας την κατάργησή τους.
Η Αμινί θάφτηκε το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου, στην πόλη της Saqqez στο δυτικό Ιράν.
Οι γυναίκες επαναστατούν
Έπειτα από την Ισλαμική Επανάσταση, η οποία έλαβε χώρα το 1979, οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να φορούν hijab, καθώς και να κυκλοφορούν με καλυμμένο το κεφάλι και το σώμα τους. Με λίγα λόγια, δεν έχουν τη δυνατότητα να φορέσουν οτιδήποτε στενό, όπως τζιν παντελόνια, ή ρούχα που αποκαλύπτουν τα γόνατα. Παρά το γεγονός ότι οι επεμβάσεις των αρχών για την επιβολή του νόμου περί «σεμνής ενδυμασίας» είχαν χαλαρώσει επί προεδρίας του Χασάν Ροχανί, τον τελευταίο καιρό, αφότου ανέλαβε την προεδρία ο υπερσυντηρητικός Εμπραχίμ Ραϊσί, ο ζήλος της αστυνομίας έχει φτάσει στο «κόκκινο».
Η Μαχσά Αμινί δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία γυναίκα που πέφτει θύμα του σκληρού καθεστώτος στο Ιράν. Ωστόσο, η δική της δολοφονία αποτέλεσε τη «σπίθα» για να ενώσουν τις φωνές τους οι πολίτες όλου του κόσμου και να ξεκινήσουν τη δική τους επανάσταση στο όνομα της ελευθερίας και της ισότητας.
{https://twitter.com/JayinKyiv/status/1572411055720071168}
Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν από τους συγγενείς, τους φίλους και τους γείτονες στην κηδεία της 22χρονης, στο ιρανικό Κουρδιστάν. Δεν έμειναν όμως μόνο εκεί. Στη συνέχεια, βγήκαν στους δρόμους εκατοντάδες Κούρδοι. Η οργή έφτασε μέχρι και την πρωτεύουσα.
Γυναίκες ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, καίγοντας μαντίλες και κόβοντας τα μαλλιά τους. Ακόμα, κάποιες επέλεξαν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους χωρίς τη μαντίλα τους ως ένδειξη αντίστασης ενάντια στην καταπίεση και τον φανατισμό.
{https://twitter.com/AlinejadMasih/status/1571954828741410823}
Αυτή η συνεχιζόμενη κατακραυγή του λαού στο Ιράν αντικατοπτρίζει πλήρως την επανάσταση των πολιτών, και δη των γυναικών, ενάντια σε ένα σύστημα που κυριαρχεί η διαφθορά, η ωμή βία, ο εκφοβισμός και οι μεσαιωνικές αντιλήψεις. Ο βαθιά ριζωμένος θυμός των γυναικών βρήκε τη φωνή του στη «σκιά» του θανάτου της 22χρονης Αμινί.
Ξεσπά ο πατέρας της Μαχσά Αμινί
Και ενώ λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της Αμινί οι διαδηλώσεις του λαού μαίνονται στο Ιράν, ο πατέρας της νεαρής κοπέλας, ο Αμχάντ Αμινί, σε συνέντευξή του στο BBC Persia την Τετάρτη δήλωσε ότι οι γιατροί αρνήθηκαν να τον αφήσουν να δει την κόρη του μετά τον θάνατό της, ενώ δεν επιβεβαίωσαν ότι η υγεία της ήταν σε κακή κατάσταση.
«Ο γιος μου ήταν μαζί της. Κάποιοι μάρτυρες είπαν στον γιο μου ότι χτυπήθηκε στο βαν και στο αστυνομικό τμήμα. Τους παρακάλεσε να μην την πάρουν, αλλά τον ξυλοκόπησαν και του έκοψαν τα ρούχα. Τους ζήτησα να μου δείξουν τις κάμερες που έχουν ενσωματωμένες στο σώμα τους, αλλά ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν μπαταρία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πατέρας της Αμινί.
{https://twitter.com/dpatrikarakos/status/1572282574780895232}
Σχετικά με τους ισχυρούς των Ιρανών αξιωματούχων ότι η Μαχσά έχασε τη ζωή της επειδή υπέστη «καρδιακή προσβολή», ο πατέρας της δήλωσε πως «λένε ψέματα. Λένε ψέματα. Όλα είναι ψέματα… όσο κι αν παρακάλεσα, δεν με άφησαν να δω την κόρη μου».
«Ήθελα να δω την κόρη μου, αλλά δεν με άφησαν να μπω», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι τη στιγμή που ζήτησε το πόρισμα της νεκροψίας, ο γιατρός του είπε «θα γράψω ό,τι θέλω και δεν έχει καμία σχέση με εσένα».
Τουλάχιστον 40 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 40 άτομα από την έναρξη των διαδηλώσεων στο Ιράν για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.
«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ, Αμίρι-Μόγκανταμ, σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.
{https://twitter.com/AsaadHannaa/status/1571959059439390722}
Όπως μεταδίδουν τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων, τρεις παραστρατιωτικοί «που είχαν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τους ταραχοποιούς» σε πολλές περιοχές του Ιράν, έπεσαν νεκροί από επιθέσεις με μαχαίρι ή από πυρά την Τετάρτη. Παράλληλα, την Τρίτη, ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κέντρο του Ιράν.
{https://twitter.com/Charles_Lister/status/1572711638041788422}
Ιντερνετικά μπλακάουτ
Μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις, το Ιράν διέκοψε το ίντερνετ και περιόρισε την πρόσβαση στα social media, ενώ το All Jazeera, επικαλούμενο τον παρατηρητή του διαδικτύου NetBlocks, αναφέρει πως έχουν σημειωθεί διακοπές του διαδικτύου σε ολόκληρη τη χώρα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από το απόγευμα της Δευτέρας υπήρξε σχεδόν ολοκληρωτική διακοπή της πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε περιοχές της επαρχίας του δυτικού Κουρδιστάν του Ιράν, και περιφερειακές διακοπές ρεύματος σε άλλες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Σαναντάι και της Τεχεράνης.
«Έπειτα από απόφαση των αξιωματούχων, δεν είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση στο Instagram από την Τετάρτη το βράδυ, ενώ η πρόσβαση στο WhatApp γίνεται επίσης με προβλήματα», μετέδωσε το πρακτορείο Fars, τονίζοντας ότι το μέτρο ελήφθη λόγω «των ενεργειών των αντιεπαναστατών κατά της εθνικής ασφάλειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Αυτές οι εξελίξεις ήρθαν μετά την προειδοποίηση του Υπουργού Επικοινωνιών του Ιράν ότι μπορεί να υπάρξουν διακοπές στο διαδίκτυο «για λόγους ασφαλείας και συζητήσεις που σχετίζονται με πρόσφατα γεγονότα».
{https://twitter.com/Afshin_Ismaeli/status/1572528115381047296}
Η τελευταία φορά που το Ιράν αντιμετώπισε ένα τόσο σοβαρό μπλακάουτ ήταν όταν οι αρχές προσπάθησαν να περιορίσουν τις μαζικές διαδηλώσεις στα τέλη του 2019, έπειτα από την εκρηκτική αύξηση των τιμών κατά 300%.
Εκείνη την εποχή, το Ιράν ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου εκτός σύνδεσης, αντιμετωπίζοντας τον μεγαλύτερο τερματισμό λειτουργίας του Διαδικτύου που έχει παρατηρηθεί ποτέ στη χώρα.
Ερασμία Αρβανιτά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr