Όλα ξεκίνησαν την 13η Σεπτεμβρίου όταν η Αμινί συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής της Τεχεράνης επειδή φορούσε «ακατάλληλη ενδυμασία». Έπεσε σε κώμα ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.
Μετά τον θάνατο της Αμινί ξέσπασε θύελλα άγριων διαδηλώσεων, οι οποίες θεωρούνται οι χειρότερες που έχουν λάβει χώρα στο Ιράν από το 2019 με χιλιάδες γυναίκες να καίνε τις μαντήλες τους και να κόβουν τα μαλλιά τους.
{https://twitter.com/In_black_dress1/status/1572858702348320769}
Τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό που μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.
«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (...) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.
Τρεις παραστρατιωτικοί «που είχαν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τους ταραχοποιούς» στο Ταμπρίζ (βορειοδυτικά), στο Καζβίν (κέντρο) και στη Μασχάντ (βορειοανατολικά) έπεσαν νεκροί από επιθέσεις με μαχαίρι ή από πυρά χθες, Τετάρτη, σύμφωνα με ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε επίσης την Τρίτη κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Σιράζ (κέντρο), σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη των δυνάμεων ασφαλείας στους θανάτους των διαδηλωτών.
{https://twitter.com/callmebluedream/status/1571838666552770560}
Χωρίς πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα
Μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις, το Ιράν διέκοψε το ίντερνετ και περιόρισε την πρόσβαση στα social media, ενώ το All Jazeera επικαλούμενο τον παρατηρητή του διαδικτύου NetBlocks, αναφέρει πως έχουν σημειωθεί διακοπές του διαδικτύου σε ολόκληρη τη χώρα.
{https://twitter.com/dpatrikarakos/status/1572282574780895232}
Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας διέκοψε τη λειτουργία, αφήνοντας εκατομμύρια Ιρανούς εκτός σύνδεσης.
{https://twitter.com/buka_chew/status/1572857483034791942}
Δεν αποκλείεται η διακοπή του διαδικτύου να μην οφείλεται σε κάποιο τεχνικό λάθος, αλλά σε απόφαση του αυταρχικού καθεστώτος, προκειμένου να περιορίσει με αυτό τον τρόπο τις άγριες διαδηλώσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr