Όπως αναφέρουν, η μείωση της προσφοράς ρωσικού φυσικού αερίου που φθάνει στην ΕΕ, προκαλεί έλλειψη και απότομη αύξηση της τιμής των αζωτούχων λιπασμάτων, για τα οποία το αέριο είναι απαραίτητη πρώτη ύλη.
Επιπλέον, η εισαγωγή ρωσικών λιπασμάτων επηρεάζεται από τις κυρώσεις της ΕΕ, λόγω των υψηλών ασφαλίστρων που απαιτούν οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι ναυτιλιακές εταιρείες για την κάλυψη των ναυτιλιακών κινδύνων. Ενώ οι εισαγωγές ποτάσας από τη Λευκορωσία έχουν απαγορευτεί από την ΕΕ.
Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι, αυτή η κατάσταση είναι επικίνδυνη για την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς η γεωργική μας παραγωγή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα λιπάσματα.
Ωστόσο, το 60% των εισαγωγών λιπασμάτων προέρχεται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, οι οποίες εξάγουν αμμωνία, φωσφορικό άλας και ποτάσα. Για να μειώσει τον αντίκτυπο των δικών της κυρώσεων, η ΕΕ αναζητά εναλλακτικούς προμηθευτές όπως το Μαρόκο, ο Καναδάς και η Αλγερία. Ωστόσο, αυτές οι υποκατάστατες εισαγωγές διατηρούν την εξάρτησή μας και μειώνουν την πρόσβαση των αφρικανικών κρατών στους πόρους.
Αντιμέτωπη με αυτήν την έλλειψη ορυκτών λιπασμάτων, δικαίως αναρωτιούνται τι κάνει η Κομισιόν για να υποστηρίξει εναλλακτικές, πιο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις, όπως η παραγωγή οσπρίων (για τη σταθεροποίηση του αζώτου στο έδαφος) και η τοπική παραγωγή οργανικών λιπασμάτων, όπως κτηνοτροφικά λύματα (πολτός , κοπριά, χωνεμένο κ.λπ.);
Νικος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr