Η ρωσική αγορά εξόρυξης κρυπτονομισμάτων είναι εδώ και καιρό δημοφιλής λόγω της φθηνής υδροηλεκτρικής ενέργειας της Σιβηρίας και αρκετοί περίμεναν ότι θα πέσει και αυτή θύμα των κυρώσεων.
Τον Απρίλιο, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης στη Ρωσία, η BitRiver, επλήγη από τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Η Compass, μια αμερικανική εταιρεία εξόρυξης, σταμάτησε να συνεργάζεται με την BitRiver και φέρεται να προσπάθησε να πουλήσει τον εξοπλισμό που τοποθέτησε στις εγκαταστάσεις της BitRiver στη Σιβηρία. Τα μηχανήματα κόλλησαν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των πρώην εταίρων και στη συνέχεια, η ιαπωνική τράπεζα SBI είπε ότι αποχωρεί από τη Ρωσία, δηλαδή τίθεται εκτός της φάρμας της BitRiver.
Ωστόσο, καμία άλλη ρωσική εταιρεία εξόρυξης δεν έχει τιμωρηθεί μέχρι στιγμής και οι πελάτες από την ΕΕ και τις ΗΠΑ δεν αποχωρούν. Αντιθέτως, οι παλιοί πελάτες έχουν μείνει και κάποιοι νέοι έχουν έρθει, όπως λένε άνθρωποι του κλάδου.
«Τίποτα δεν άλλαξε. Στην κρυπτογράφηση, οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για αυτές τις κυρώσεις. Όλοι όσοι εργάζονται εδώ συνεχίζουν να εργάζονται», δήλωσε ο Αρτέμ Ερεμίν, Διευθύνων Σύμβουλος της Chilkoot, μεταπωλητή εξοπλισμού εξόρυξης.
Ο λόγος; Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ένα ελκυστικό μέρος για εξόρυξη χάρη στη φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, ακόμη περισσότερο τώρα που τα πράγματα έχουν δυσκολέψει για τους miners σε άλλες χώρες. Η Κίνα απαγόρευσε την εξόρυξη πέρυσι, ενώ το Καζακστάν διέκοψε την παροχή ρεύματος στα ορυχεία για αρκετούς μήνες στις αρχές του 2021 και αύξησε το ενεργειακό κόστος για τους miners με νέο φόρο φέτος.
«Δεν υπάρχει πουθενά αλλού να πάει κανείς», εξήγησε ο Ερεμίν.
Δεν φεύγει κανείς
Η γερμανική εταιρεία MEATEC λειτουργεί μια εγκατάσταση εξόρυξης σε ένα πρώην εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στο Ιρκούτσκ, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Σιβηρίας. Η εταιρεία έχει επί του παρόντος 110 μεγαβάτ (MW) χωρητικότητας φιλοξενίας, εκ των οποίων τα 40 MW είναι μη κατειλημμένα, και θέλει να προσθέσει άλλα 60 MW πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε στο CoinDesk ο Νταν Χαας, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής.
Αυτή η χωρητικότητα, συγκρίσιμη με αυτή της BitRiver, έχει μεγάλη ζήτηση από πελάτες από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ιράν, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες, καθώς και από ντόπιους Ρώσους miners, δήλωσε ο επικεφαλής των εξωτερικών σχέσεων της MEATEC, Αλεξάντερ Σβιντ. Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της ζήτησης, ενώ η Ρωσία έως 30%. Οι ΗΠΑ αποτελούν περίπου το 10% και «ένα μεγάλο αίτημα» για τοποθέτηση εξειδικευμένων τσιπ εξόρυξης, γνωστών ως ASICs, προήλθε πρόσφατα από εκεί, όπως είπε ο Χαας.
«Κανένας πελάτης δεν φεύγει», επισημαίνει ο Σβιντ. Ακόμη και τώρα, με το ρούβλι ισχυρότερο έναντι του αμερικανικού δολαρίου από ό,τι ήταν πριν από τον πόλεμο και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος (που ορίζονται σε ρούβλια) υψηλότερες, η Ρωσία παραμένει μια προτιμώμενη τοποθεσία εξόρυξης, συμπληρώνει.
Η MEATEC ξεκίνησε τις εξορυκτικές της δραστηριότητες το 2017 στην Αυστρία, ωστόσο, οι τιμές του ρεύματος εκεί δεν ήταν ελκυστικές. Αργότερα, συνεργάστηκε με μια φάρμα εξόρυξης με έδρα τις ΗΠΑ, αλλά η συνεργασία δεν ήταν ικανοποιητική, καθώς, σύμφωνα με τον Χαας, ο χρόνος λειτουργίας στην εγκατάσταση ήταν συνήθως περίπου 60% έως 70%, που σημαίνει το harware δεν λειτουργούσε περισσότερο από το 70% του χρόνου.
Το 2017, η MEATEC μετακόμισε στη Ρωσία, μετέτρεψε το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο σε μια φάρμα εξόρυξης και υπέγραψε συμβόλαιο 65 ετών με την Irkutskenergo, την τοπική εταιρεία ηλεκτρικού δικτύου.
Ο λόγος που οι miners από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ενδιαφέρονται για την εγκατάσταση της MEATEC στη Σιβηρία είναι ότι το τοπικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας έχει μεγάλη πλεονάζουσα χωρητικότητα. Αντίθετα, στις ΗΠΑ, το πρόσφατο κύμα καύσωνα αποδυνάμωσε τους ενεργειακούς πόρους και οι miners χρειάστηκε να αποσυνδεθούν αρκετές φορές, επεσήμανε η Τατιάνα Γιακίμ, οικονομική διευθύντρια της Summit Mining, μιας εταιρείας εξόρυξης με έδρα την Ιρλανδία που εργάζεται κυρίως με πελάτες στη Γαλλία.
Η επιχείρηση Summit Mining ξεκίνησε ουσιαστικά στη Ρωσία, όταν ο ιδρυτής Ματιέ Βινσάντ της ζήτησε να βοηθήσει να εγκαταστήσει τον εξοπλισμό εξόρυξής του εκεί το 2019. Τώρα, η Summit διαθέτει εξοπλισμό και στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ισλανδία, αλλά ρωσικές φάρμες στο Ιρκούτσκ και το Krasnoyarsk εξακολουθούν να φιλοξενούν το 40% των 20.000 μηχανημάτων που λειτουργεί η εταιρεία παγκοσμίως. Όλα τα μηχανήματα στη Ρωσία αγοράστηκαν πριν ξεκινήσει ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022.
Αναβολή στα πλάνα επέκτασης
Τα νέα του πολέμου και των κυρώσεων δεν ανησύχησαν τους πελάτες της Summit, σύμφωνα με τη Γιακίμ: Ωστόσο, η εταιρεία αποφάσισε να μην προχωρήσει το σχέδιο για την κατασκευή της δικής της εγκατάστασης εξόρυξης στη Ρωσία, η οποία βρισκόταν στα τελικά στάδια έγκρισης μόλις αυτό το χειμώνα.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, η εταιρεία επρόκειτο να επενδύσει 1 εκατομμύριο ευρώ για την κατασκευή της πρώτης φάρμας εξόρυξης στη Ρωσία. Μέχρι στιγμής, η Summit φιλοξενούσε τα μηχανήματα της σε χώρους που ανήκουν σε μεγάλες ρωσικές εταιρείες εξόρυξης. Αλλά μετά την έναρξη του πολέμου το έργο σταμάτησε.
«Δεν είναι σαφές πόσο μακριά θα φτάσουν οι κυρώσεις», επισημαίνει η Γιακίμ. «Αν κάτι πάει στραβά, δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα πάρουμε χρήματα από τη Ρωσία και να επιστρέψουμε στην ευρωπαϊκή μας εταιρεία». Τώρα, η Summit εξετάζει μόνο την επέκταση στις ΗΠΑ και τον Καναδά, πρόσθεσε.
Το κύριο πρόβλημα με τη Ρωσία τώρα είναι ότι καμία ευρωπαϊκή τράπεζα δεν θα στείλει χρήματα σε ρωσική εταιρεία, εξήγησε η Γιακίμ, ακόμη κι αν η ρωσική εταιρεία χρησιμοποιεί τράπεζα που δεν περιλαμβάνεται σε καμία λίστα κυρώσεων.
«Εάν είστε νέος miner στην Ευρώπη και προσπαθείτε να στείλετε χρήματα στη Ρωσία για πρώτη φορά, η τράπεζά σας θα έκανε ερωτήσεις σχετικά με το γιατί ξεκινήσατε ξαφνικά να συνεργάζεστε με τη Ρωσία», είπε.
Ωστόσο, οι τράπεζες στο Ντουμπάι και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεχίζουν να συναλλάσσονται με Ρώσους ομολόγους τους, επεσήμανε. Όσο για τη Summit, βρήκε μια λύση για την αποστολή χρημάτων από και προς τη Ρωσία μέσω τράπεζας εκτός Ευρώπης, χωρίς η Γιακίμ να κατονομάσει το ίδρυμα.
Το 90% των πελατών της Summit είναι Γάλλοι που εξορύσσουν κυρίως Βitcoin και Ethereum (οι μηχανές εξόρυξης ETH πωλούνται τώρα λόγω της αλλαγής του πρωτοκόλλου μετά το Merge).
Τρομακτικό προηγούμενο ή τίποτα;
Η BitRiver ήταν η πρώτη εταιρεία εξόρυξης που είχε την αμφίβολη τιμή να εισαχθεί στη λίστα του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) και η περίπτωσή της ήταν διαφορετική από άλλα εγκεκριμένα πρότζεκτ κρυπτογράφησης,.
Η BitRiver δεν κατηγορήθηκε για αδικήματα, όπως ξέπλυμα χρήματος. Το πρόβλημα ήταν ότι οι εταιρείες εξόρυξης «βοηθούν τη Ρωσία να κερδίσει χρήματα από τους φυσικούς της πόρους», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της OFAC από τον Απρίλιο.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να διασφαλίσουν ότι κανένα περιουσιακό στοιχείο, όσο περίπλοκο κι αν είναι, δεν θα γίνει μηχανισμός για το καθεστώς Πούτιν για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων», ξεκαθαρίζεται στο έγγραφο.
Η MEATEC αντιμετώπισε την είδηση με δυσκολία: Η κύρια νομική οντότητα της εταιρείας, η MEATEC LLC, είναι εγγεγραμμένη στη Γεωργία και η εταιρεία κατέχει δύο εταιρείες εγγεγραμμένες στη Ρωσία, επομένως «δεν υπάρχει κίνδυνος», είπε ο Swid.
«Συνεργαζόμαστε με δικηγόρους που ειδικεύονται στις παγκόσμιες κυρώσεις και είπαν ότι δεν παραβιάζουμε καμία κύρωση αυτή τη στιγμή», είπε η Γιακίμ.
Αυτές τις μέρες, οι miners που εργάζονται στη Ρωσία κρύβουν τους πραγματικούς πραγματικούς ιδιοκτήτες τους πιο συχνά από ό,τι κάποτε, είπε ο Ερεμίν της Chilkoot, αλλά η ζήτηση για ρωσικές φάρμες εξόρυξης παραμένει υψηλή.
Μερικοί miners από τη Δύση άφησαν τον εξοπλισμό τους στη Ρωσία και εγκατέλειψαν, αλλά άλλοι μένουν πιστοί και συνεχίζουν να εξορύσσουν, είπε στο CoinDesk ο Νικίτα Βάσεφ, ιδρυτής του δημοφιλούς συνεδρίου εξόρυξης στη Ρωσία, TerraCrypto.
«Δεν έχει φύγει ούτε ένας πελάτης (από την Ευρώπη και την Αμερική)», δήλωσε ο Σεργκέι Αρέστοφ, συνιδρυτής της ρωσικής εταιρείας εξόρυξης BitCluster, στο CoinDesk, προσθέτοντας ότι οι Κινέζοι πελάτες, στο μεταξύ, είναι τόσο πρόθυμοι να κάνουν εξόρυξη στη Ρωσία όσο ποτέ.
Αναγνώρισε, πάντως, ότι έχουν προκύψει καθαρά ρεαλιστικά ζητήματα μετά την έναρξη του πολέμου και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Καθώς η χώρα απομονώθηκε περισσότερο από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι πληρωμές από και προς τη Ρωσία έγιναν προβληματικές, πελάτες από τη Δύση σταμάτησαν να εισάγουν νέο εξοπλισμό εξόρυξης σε ρωσικές εγκαταστάσεις εξόρυξης.
Επιπλέον, η εξαιρετικά υψηλή συναλλαγματική ισοτιμία του ρωσικού ρουβλίου έναντι του δολαρίου, σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή του Βitcoin σε δολάριο, καθιστά την εξόρυξη στη Ρωσία λιγότερο κερδοφόρα, πρόσθεσε ο Αρέστοφ.
Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, ορισμένοι από τους πελάτες του BitCluster ανέστειλαν τη μεταφορά των μηχανημάτων τους στη Ρωσία, αλλά στη συνέχεια, όλα επανεκκίνησαν ως συνήθως.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr