«Η κρατικοποίηση των Uniper, VNG AG και Securing Energy for Europe GmbH, πρώην Gazprom Germania GmbH, είναι η κύρια λύση υπό συζήτηση», τόνισαν πηγές του πρακτορείου. «Οι ακριβείς λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, αλλά ένα συμπέρασμα θα μπορούσε να βγει τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσαν.
Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και η κίνηση της Μόσχας να πιέσει τις προμήθειες στην Ευρώπη έχουν ήδη προκαλέσει μια σειρά κρατικών προγραμμάτων διάσωσης και δανείων διάσωσης. Αλλά αυτά τα μέτρα μειώνονται ολοένα και περισσότερο από την κλιμακούμενη κρίση και υπάρχει ο κίνδυνος οι συστημικοί πάροχοι ενέργειας να καταρρεύσουν χωρίς πιο ισχυρή κρατική υποστήριξη. Μια σαρωτική κίνηση στις τρεις αυτές εταιρείες θα σήμαινε μια σαφή απάντηση της Ευρώπης στον οικονομικό πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία.
Καθώς ο κύριος αγωγός της Ρωσίας προς τη Γερμανία έχει αποκοπεί, η Uniper πρέπει να βρει πηγή εναλλακτικών προμηθειών και συγκεντρώνει απώλειες έως και 100 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της.
Η Uniper και η SEFE δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό. Η Fortum Oyj, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Uniper με μερίδιο 78%, είπε ότι δεν μπορούσε να κάνει κάποιο σχόλιο όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις. Εκπρόσωποι του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και της VNG αρνήθηκαν να σχολιάσουν επίσης.
Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια κρατικοποίησης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε: «Τα πράγματα είναι περίπλοκα, το επεξεργαζόμαστε πολύ προσεκτικά».
Μία από αυτές τις επιπλοκές είναι το φινλανδικό βοηθητικό πρόγραμμα Fortum. Έχει ήδη χορηγήσει δάνεια στη μονάδα της, αλλά κατέστησε σαφές νωρίτερα φέτος ότι δεν ήθελε να συνεχίσει να χορηγεί πίστωση. Η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει να πάρει το 30% της Uniper.
Η VNG, η οποία προμηθεύει φυσικό αέριο σε περίπου 400 δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και βιομηχανικούς φορείς, υπέβαλε αίτηση για κρατική ενίσχυση την περασμένη εβδομάδα. Το επιπλέον κόστος για την αντικατάσταση των ρωσικών ροών για την εκπλήρωση των δικών της συμβάσεων προβλέπεται να ανέλθει σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1 δισεκατομμύριο δολάρια) φέτος, δήλωσε η θυγατρική της εταιρεία EnBW.
Η απόκτηση της SEFE είναι επίσης δύσκολη, καθώς υπάρχει κίνδυνος διοχέτευσης κεφαλαίων στη Μόσχα. Τον Ιούλιο, Γερμανοί αξιωματούχοι άνοιξαν την πόρτα για την κρατικοποίηση της SEFE, ψηφίζοντας έναν νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να συμμετέχει σε εταιρείες υπό την κηδεμονία της παρά τη θέληση του ιδιοκτήτη τους.
Στην περίπτωση της SEFE, η οποία είναι υπό διαχείριση από τον Απρίλιο, ο ιδιοκτήτης είναι μια ασαφής ρωσική οντότητα που ονομάζεται Joint Stock Company Palmary, στην οποία η Gazprom έδωσε τη θυγατρική τον Απρίλιο. Ωστόσο, ο νόμος μπορεί να απαιτεί από τη γερμανική κυβέρνηση να παράσχει αποζημίωση στον πρώην ιδιοκτήτη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr