Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι FT, οι παραγωγοί στις ΗΠΑ δεν μπορούν να αυξήσουν υπερβολικά τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής βραχυπρόθεσμα για να αντισταθμίσουν την αναμενόμενη πτώση της ρωσικής προσφοράς πετρελαίου όταν το εμπάργκο της ΕΕ τεθεί σε ισχύ αργότερα φέτος, σύμφωνα με στελέχη της αμερικανικής πετρελαιαγοράς.
«Δεν είναι ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αντλήσουν πολύ περισσότερο. Η παραγωγή μας είναι αυτή που είναι», δήλωσε στους Financial Times ο Γουίλ Βαν Λοχ, επικεφαλής του ομίλου Quantum Energy Partners, που είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο κλάδο των σχιστολιθικών κοιτασμάτων στις ΗΠΑ.
«Δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα διάσωσης για την Ευρώπη από τους παραγωγούς των ΗΠΑ. Όχι από την πλευρά του πετρελαίου, όχι από την πλευρά του φυσικού αερίου», πρόσθεσε ο Βαν Λοχ.
«Δεν προσθέτουμε εξέδρες άντλησης και δεν βλέπουμε και κανέναν να προσθέτει», λέει από την πλευρά του ο Σκοτ Σέφιλντ, διευθύνων σύμβουλος της Pioneer Natural Resources, προβλέποντας ότι η τιμή του πετρελαίου ενδέχεται να εκτιναχθεί στα 120 δολάρια το βαρέλι τον χειμώνα. Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική μιας μεγάλης αύξησης της παραγωγής από τη βιομηχανία σχιστόλιθου των ΗΠΑ, ο Σέφιλντ είπε: «Όχι, δεν το βλέπω να έρχεται».
Οι εξαγωγές πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί για να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη, αλλά τώρα βρίσκονται κοντά στο ανώτατο όριο, δήλωσαν στελέχη, προειδοποιώντας ότι η αύξηση της παραγωγής αργού θα υπολείπεται των κυβερνητικών προβλέψεων για περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος.
Από την πλευρά του, ο ΟΠΕΚ έχει προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να αυξήσει την παραγωγή αργού, ενώ οι εταιρείες πετρελαίου έχουν υποεπενδύσει στη μελλοντική παραγωγή και ο αριθμός των γεωτρήσεων στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να μειώνεται ξανά, σύμφωνα με τον ενεργειακό στρατηγικό στρατηγικό της JPMorgan, Christyan Malek. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε επίσης ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν μόλις ξεκινήσει η απαγόρευση της Ευρώπης στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στα τέλη του έτους.
Τα «χτυπήματα» φαίνεται πως είναι απανωτά, καθώς νωρίτερα σήμερα η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως μειώνει κατά 1/3 τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ για φέτος, δηλαδή κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα (bcm).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr