Παράλληλα, ζητούν από την Επιτροπή να προτείνει τρόπους μείωσης των κερδών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.
Μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες την Παρασκευή (9/9), δεν υπήρξαν προτάσεις για συγκεκριμένα νέα μέτρα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα, και η πρόταση για περιορισμό των τιμών του εισαγόμενου φυσικού αερίου χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά.
Το μπλοκ, που υποφέρει από μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, είναι ολοένα και πιο απελπισμένο να αποτρέψει τις αυξήσεις των τιμών που «χτυπούν» την οικονομία, με τον υπουργό ενέργειας της Τσεχίας, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, Τζόζεφ Σικέλα, να δηλώνει μετά τη λήξη της συνάντησης ότι άπαντες συμφώνησαν στην ανάγκη να βρεθούν τολμηρές λύσεις, αλλά παραδέχθηκε ότι θα χρειαστούν και άλλες συζητήσεις.
Εν αναμονή μέτρων σε τέσσερις τομείς
Πλέον, οι υπουργοί θα περιμένουν από την επιτροπή συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις μέχρι το τέλος του μήνα σε τέσσερις τομείς.
Ο ένας αφορά τον χειρισμό των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, με την επιβολή παράλληλα εισφοράς αλληλεγγύης για να στηριχθούν οι καταναλωτές.
Ακόμα, ζητούν από την Κομισιόν πρέπει να εισηγηθεί προσωρινά μέτρα παρέμβασης στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, χωρίς, όμως, να επικεντρώνεται το μέτρο στο ρωσικό φυσικό αέριο, με τις Γερμανία και Αυστρία να εκφράζουν σχετικές επιφυλάξεις. Αρνητική στο πλαφόιν είναι και η Ελλάδα.
Ο Σικέλα υποστήριξε ότι με τη σημερινή κατανάλωση το ρωσικό αέριο δεν επηρεάζει την τιμή, απλά έχει περισσότερο ψυχολογικό αντίκτυπο λόγω των δηλώσεων της Gazprom κτλ.
Οι υπουργοί περιμένουν ακόμα από την Κομισιόν να παρουσιάσει μέτρα για συντονισμένη μείωση της κατανάλωσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και προτάσεις για στήριξη της ρευστότητας στην αγορά.
Ο Σικέλα, μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα έκτακτη συνάντηση των υπουργών ενέργειας αν αυτό κριθεί αναγκαίο, πριν το τέλος του μήνα.
Γεμάτες 83% οι αποθήκες της Ευρώπης
Από την πλευρά της, η Κάντρι Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας, είπε ότι «θα παρουσιάσουμε την επόμενη εβδομάδα ρηξικέλευθες προτάσεις για μια πρωτοφανή κατάσταση».
Επεσήμανε ότι οι αποθήκες της Ευρώπης είναι γεμάτες σε ποσοστό 83%, αλλά η κατανάλωση θα πρέπει να μειωθεί «έξυπνα» και αυτό σημαίνει στόχευση στις ώρες αιχμής. Όπως υπενθύμισε, η Κομισιόν ζητά υποχρεωτική μείωση κατά 5%.
Ερωτηθείσα συγκεκριμένα για το φυσικό αέριο και το πλαφόν, απάντησε ότι «όπως ξέρουμε όλοι η Κομισιόν θέλει πλαφόν στο ρωσικό αέριο. Όμως κάποιοι υπουργοί ζήτησαν να εξεταστεί το πλαφόν συνολικά στην αγορά. Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης. Αν επιβληθεί πλάφον στο LNG ωστόσο μπορεί να υπάρξει πρόβλημα, καθώς η συγκεκριμένη αγορά είναι παγκόσμια και σήμερα είναι κρίσιμο να μπορούμε να προμηθευτούμε ενέργεια από εναλλακτικές πηγές εκτός Ρωσίας, να διαφοροποιηθούμε και να συνάψουμε συμφωνίες με αξιόπιστους εταίρους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr