Το ερώτημα είναι αν τα κονδύλια είναι αρκετά και κυρίως αν θα μοιραστούν σωστά, ώστε να προσφέρουν αρκετή ανακούφιση στους πολίτες.
Οι "απαντήσεις" απέναντι στον περιορισμό των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου ενδέχεται να καταστούν τελικά προσωρινές μόνο λύσεις, δεδομένου ότι οι τιμές χονδρικής θα παραμείνουν πολύ πάνω από τα ιστορικά επίπεδα. Τον Αύγουστο, η μέση τιμή που προσφέρθηκε στους οικιακούς πελάτες στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες ήταν 67% υψηλότερη για την ηλεκτρική ενέργεια και 114% υψηλότερη για το φυσικό αέριο, από ό,τι πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία VaasaETT, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
"Αν δεν μπορείς να ελέγξεις τη χονδρική τιμή, το μόνο που σου μένει είναι να μοιράζεις απλά χρήματα", δήλωσε ο Philip Lewis, διευθύνων σύμβουλος της VaasaETT με έδρα τη Φινλανδία. "Το μόνο πράγμα που μπορούν πραγματικά να κάνουν οι καταναλωτές είναι να εξοικονομήσουν ενέργεια".
Ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος σε όλη την ήπειρο. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει ήδη το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, πρόκειται να δει τους χειμερινούς λογαριασμούς να εκτοξεύονται κατά περίπου 178%. Η Ολλανδία, με τα υψηλότερα τιμολόγια φυσικού αερίου, αναμένει επίσης τριψήφιες αυξήσεις.
Ο συνολικός λογαριασμός για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πλησιάζει τα 379 δισ. ευρώ, με βάση τις νέες ανακοινώσεις και στοιχεία του think tank Bruegel. Είναι πιθανό να αυξηθεί αν οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αγορά αποφέρουν απρόσμενα κέρδη για τις κυβερνήσεις.
Και πάλι όμως το ερώτημα παραμένει. Είναι τα κονδύλια αρκετά; Και πόσο χρονικό διάστημα θα μπορέσουν να καλύψουν;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr